De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd heeft het meldpunt voor huiselijk geweld in Noord-Holland Noord onder verscherpt toezicht gesteld, zo meldt mediapartner NH Nieuws. De wachtlijsten bij Veilig Thuis zijn de afgelopen tijd zo hard gegroeid dat de inspectie er geen vertrouwen in heeft dat het meldpunt die op eigen kracht en binnen afzienbare tijd kan wegwerken.

Geheel onverwacht komt dat nieuws niet voor Veilig Thuis, onderdeel van de GGD Hollands Noorden. Al in de zomer van vorig jaar was de situatie zo nijpend dat de zeventien aangesloten gemeenten gezamenlijk ruim een half miljoen euro investeerden om de wachtlijsten weg te werken.

In september vorig jaar meldde Veilig Thuis bij de inspectie dat dat niet was gelukt. Sterker nog: de wachtlijsten werden sinds mei 2017 alleen maar langer. Om te voorkomen dat ze verder zouden groeien, maakte de inspectie afspraken met de organisatie.

Rond dezelfde tijd stuurde het college van Hoorn een brandbrief naar de GGD. Het college sprak van "een groot maatschappelijk risico", omdat er vaak sprake was van 'acute situaties', schreef Noordhollands Dagblad destijds.

In februari van dit jaar liet Veilig Thuis de inspectie weten dat de wachtlijsten in het kwartaal ervoor ondanks de extra investeringen opnieuw fors waren toegenomen, waarop de inspectie liet weten dat dit eerder had moeten worden gemeld.

"De inspectie beschouwt de verder opgelopen wachtlijsten en het moment waarop Veilig Thuis Noord-Holland Noord hierover contact opnamen als zorgwekkend omdat dit mogelijk gevolgen heeft voor de veiligheid van kinderen, leden van gezinnen en huishoudens", schrijft de inspectie.

Veilig Thuis stelde vervolgens een stappenplan op, en hoewel dat volgens de inspectie 'blijk van urgentiebesef' geeft, biedt het 'onvoldoende houvast voor de inspectie om vertrouwen te hebben dat verbeteringen worden gewaarborgd.

De inspectie staat bijvoorbeeld wel vierkant achter het voornemen extra extern personeel in te zetten, maar kan niet worden gegarandeerd dat de betreffende bureaus dat personeel de beoogde periode daadwerkelijk kunnen leveren.

Bovendien betwijfelt de inspectie of Veilig Thuis voldoende geld in kas heeft wachtlijsten weg te werken. De begroting, gedeeltelijk gefinancierd door zeventien gemeenten, wordt pas komende zomer aan die gemeenten voorgelegd.

"Hiermee ontstaat het risico dat tijdens de uitvoering van het plan van aanpak Veilig Thuis Noord-Holland Noord maatregelen moet bijstellen of terugdraaien."

Het meldpunt ligt daarom tot en met 30 september aan de leiband van de inspectie. In de tussentijd moet Veilig Thuis orde op zaken stellen: niet alleen moet de inspectie nauwgezet op de hoogte worden gehouden van de voortgang, ook moet voor 31 augustus de wachtlijst van 190 zaken zijn afgehandeld en moeten nieuw binnengekomen meldingen binnen tien weken worden afgehandeld.

Volgens een woordvoerder van de gemeente Hoorn speelt het probleem al zo'n anderhalf jaar, waarbij Veilig Thuis steeds vaker moest worden aangespoord.
Pin It
Bekeken: 3022x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://jdih.depok.go.id/mahjong-gacor-pg-soft/ https://jdih.depok.go.id/sdemo-gacor/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/