Maandag ontving wethouder Elly Konijn-Vermaas een Deense delegatie in de Prinsenzaal van het Alkmaarse stadhuis. De ruim dertig Deense bestuurders wilden leren van de innovatieve ideeën en oplossingen die de gemeente heeft in het onderwijs en bij de jeugdhulp. De begeleiding was in handen van het Nederlands Jeugdinstituut.

Elly Konijn vertelde de Denen over de Alkmaarse ambities, de samenwerkingen en de verantwoordelijkheden in het onderwijs en de jeugdhulp. En dat iedere partner, vanuit zijn eigen verantwoordelijkheid samenwerkt in het belang van het kind en de ouders. Aansluitend gaf Caroline Vink van het Jeugdinstituut toelichting op het Nederlandse systeem. Daarna vertrok het gezelschap naar diverse locaties voor meer inzichten.

Het gezelschap trok naar Straatgeluid in De Rekere waar jongeren actief voor maatschappelijke doelen, vertelden over coaching, workshops, groepsbegeleiding en dagbesteding. Maar ook over het re-integratietraject om jongeren naar school of werk te begeleiden.

Een deel van de groep bezocht ook de tijdelijke opvang voor asielzoekers aan de Robonsbosweg. De Denen waren bijzonder nieuwsgierig naar hoe Alkmaar onderwijs en opvang voor de opgevangen kinderen vorm heeft gegeven. Daarna werd een pitstop gemaakt bij de Wegwijzer, waar ruime ervaring bestaat in omgaan met anderstalige kinderen, intensieve samenwerking peuteropvang en basisschool, visie en praktische aanpak in de samenwerking met ouders en de methodiek Vreedzame school.

Een toepasselijke afsluiting vond plaats in het Stedelijk Museum Alkmaar. Het museum werkt met scholen hard samen aan cultuureducatie en het toegankelijk maken van kunst en cultuur voor kinderen. De Denen hebben tijdens een interactieve rondleiding ontdekt hoe inspirerend en leerzaam dit is.

De Denen kwamen uit diverse streken in Midtjylland, waar zij bestuurder zijn van domeinen als kinderopvang en zorg. Deze domeinen werken met kwetsbare kinderen en hun families, onderwijs, jeugdzorg en/of kinderopvang. In Denemarken vallen deze domeinen allemaal onder de gemeente.

De gasten vertrokken aan het eind van de middag weer naar Amsterdam. Ze waren onder de indruk van de betrokkenheid van de mensen die ze tijdens de werkbezoeken hadden ontmoet.
Pin It
Bekeken: 3678x
https://ee.itk.ac.id/data/