Vrijdag vond in Purmerend de elfde editie van het landelijke VMBO Debattoernooi plaats. In SG Gerrit Rietveld kwamen 300 vmbo'ers samen om te debatteren over actuele onderwerpen. Het Stedelijk Dalton College Alkmaar eindigde als 16e en het Jan Arentz 29e.

Na drie spannende ronden tussen 39 teams werd het CSG De Oude Maas uit Spijkenisse de tot winnaar uitgeroepen. Het Avicenna College uit Rotterdam werd tweede én won ook de prijs voor Beste Nieuwkomer.

Het Stedelijk Dalton (zie foto) en het Jan Arentz hadden zich net als alle andere debatteams verdiept in de voors en tegens van twee stellingen: 'Als de oorlog voorbij is moeten vluchtelingen terug naar hun eigen land' en 'Vliegtickets moeten wereldwijd met een milieutax twee keer zo duur worden'. Pas kort voor tevoren werd onthuld welke teams voor en tegen waren.

Ook was er een improvisatiestelling waarvoor slechts twintig minuten voorbereidingstijd werd gegeven: gezond koken moet een verplicht vak op de middelbare school worden.

Voorzitter van de stichting Roderik van Grieken: "Door te debatteren worden leerlingen uitgedaagd: ze verdiepen zich in actuele onderwerpen, leren spreken voor een groep, luisteren naar de ander en natuurlijk argumenteren. Onmisbare 21e -eeuwse vaardigheden." (foto: G. Wagemakers)
Bekeken: 2549x