Recent vonden een aantal zware ongelukken plaats op N-wegen in het HAL-gebied, maar ook elders in de Kop van Noord-Holland. Daarnaast was na jarenlang een dalende trend, het aantal aanrijdingen in 2016 weer hoger.  Verkeersdeskundige Max van Kelegom pleit voor extra geld voor onderzoek.

"We weten op dit moment te weinig na een ernstig ongeluk", vertelt Van Kelegom mediapartner NH Nieuws. "Er worden allerlei cijfers verzameld over het aantal ongelukken, maar waarom een ongeluk gebeurt, wordt eigenlijk nooit duidelijk".

N-wegen zijn een stuk gevaarlijker dan andere wegen, doordat men buiten de bebouwde kom harder rijdt, dikwijls te hard. En dat terwijl N-wegen gewoon tweebaans zijn met tegenliggers. Uit beperkte analyse komen weinig details naar voren, maar wel dat er door de jaren heen steeds harder gereden wordt.

"We weten door de geringe analyse niet waarom, maar het gebeurt wel", aldus Van Kelegom. "Hierdoor is de impact van de klap en de ernst van ongelukken steeds groter. Er is minder tijd om te reageren voor bestuurders. Maar zonder extra geld en extra onderzoek blijven er te veel vragen over de oorzaak onbeantwoord en leren we niks van trends."
Bekeken: 2524x