De schokkende onthulling dat dichter Lucebert een verleden heeft als nazi-sympathisant heeft gemeente Alkmaar er niet toe bewogen zijn spreuk 'Van te veel spektakel wankel je allicht' te verwijderen van het stadskantoor aan de Helderseweg.

Vooral in Bergen is ophef ontstaan het verleden van wijlen Lucebert, die daar geboren is en getogen. Bergense schrijver Bob Polak is verbijsterd en wil dat de naam van de Lucebert School veranderd wordt, vertelt hij mediapartner NH Nieuws.

"Kinderen moeten niet in een school worden opgeleid die vernoemd is naar een antisemiet", aldus Polak en hij voegt als contrast toe: "Jan Hemelrijk leidde een verzetsgroep die honderden mensen het leven heeft gered. Die krijgt zelfs op 4 mei geen bloemetje.''

Het verleden van Lucebert wordt beschreven in de biografie van Wim Hazeu, die donderdag verscheen. Daarin staat dat hij tijdens de Tweede Wereldoorlog vrijwillig in de Duitse wapenindustrie heeft gewerkt. Lucebert stuurde toen brieven met antisemitische uitlatingen naar zijn vriendin in Nederland.

In de brieven staan uitingen als 'Joodse sjacherige zwetsaard' en 'machtjoden'. Ook ondertekende hij die soms met 'Sieg Heil!' en 'Heil Hitler!' De Bergenaar liet zich ook neerbuigend uit over de "negercultuur" en noemde Hitler "onze Führer".

Het gemeentebestuur van Bergen was overvallen door het nieuws over Lucebert en zal discussie voeren over wat nu te doen. Zo staat er ook een beeld van de kunstenaar op de hoek Plein / Breelaan.

Museum Kranenburgh eerde in 2014 de invloedrijke kunstenaar nog met een expositie. Angelika Bisseling van het museum was ook verrast: "In zijn kunst was hij heel erg bezig met geweld, oorlog en machtsmisbruik. Het lijkt er op dat hij met zijn verleden heeft geworsteld en er afstand van wilde nemen. Maar dat is mijn interpretatie. Bezoekers willen we in de toekomst ook de donkere kant van de kunstenaar laten zien en ook dit verhaal vertellen."
Pin It
Bekeken: 7799x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/