Julio Poch is enorm opgelucht na zijn vrijspraak in Argentinië op woensdag. Dat zei zijn advocaat Geert-Jan Knoops in het tv-programma Pauw. Tegen de Nederlands-Argentijnse ex-piloot van Transavia, die voorafgaand aan zijn acht jaar voorarrest in Zuid-Schermer woonde, was levenslang geëist. "Hij bleef heel rustig en bedaard, maar ik kon van zijn gezicht aflezen dat een enorme last van hem was afgevallen", zei Knoops na de vrijspraak.

Julio Poch was beschuldigd van deelname aan dodenvluchten tijdens het Videla-regime (1976-1983). Tegenstanders werden uit vliegtuigen gegooid.  De nu 65-jarige Poch kwam op de radar van een Argentijnse onderzoeker nadat hij in 2003 op Bali, terwijl beschonken was, tegen collega's over zijn betrokkenheid zou hebben verteld.  Acht jaar geleden werd hij op het vliegveld van Valencia aangehouden bij zijn allerlaatste lijnvlucht. In plaats van pensioen werd het acht jaar voorarrest in Argentinië.

In Zuidschermer was met grote belangstelling uitgekeken naar de uitspraak. Inwoner Jan Wezenburg was in ieder geval vanaf het begin overtuigd van Poch's onschuld, liet hij mediapartner NH Nieuws weten.

Wezenburg spreekt van fabeltjes. Hij stelt dat Poch in de periode van bepaalde misdrijven die hij zou hebben begaan aan de grens van Chili werkte, niet in Argentinië. Twee landen op voet van oorlog en zo'n 1.000 kilometer van elkaar. "Daar is hij al die tijd gebleven, hij was er heel druk mee. Ook uit zijn logboeken blijkt dat hij altijd daar geweest is. Hij kan het nooit gedaan gedaan hebben."

Daarnaast meent Wezenburg dat de bewuste vluchten een meerkoppige bemanning behoeften. Poch kon die niet solo uitvoeren, omdat hij daar niet voor opgeleid was.

Er zal veel opluchting zijn in Zuid-Schermer, maar er kan nog een flinke staart aan de zaak komen. Het Argentijnse Openbaar Ministerie gaat in beroep, meldde aanklager Abel Cordoba aan de NOS. "We vertrouwen op de kwaliteit van de aanklacht en de bewijzen. Dit oordeel moet nader bekeken worden", meent Cordoba. Hij vertrouwt het niet dat de rechters unaniem van te weinig bewijs spraken. Maar het beroep wordt volgens hem pas op zijn vroegst over anderhalf jaar in behandeling genomen.

Poch bereidt in ieder geval nu zijn reis naar huis voor. Er zal nog wel een paar dagen overheen gaan, omdat hij een nieuw paspoort nodig heeft en er moet nog worden overlegd of hij wel weg mag. Dit hangt van eventuele voorwaarden van de rechter af.

Piloot Mario Arru, een van de 53 andere aangeklaagden, kreeg wel levenslang. Waarom Julio Poch is vrijgesproken, wordt pas op 5 maart 2018 bekendgemaakt. (foto: Facebook Foundation Justice for Julio Poch)

 
Pin It
Bekeken: 3078x
https://147.139.212.74/ https://147.139.212.232/ http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/