De voetgangersoversteekplaats op de Kanaalkade bij de Gedempte Nieuwesloot houdt de gemoederen nog steeds bezig. In het algemeen lijken Alkmaarders tevreden over de ingrijpende herinrichting, maar dat er geen zebrapad meer is, dat is toch wel een punt.

Het wegvlak is verhoogd, er zijn duidelijke markeringen aangebracht, de busbaan die nogal eens voor verrassingen zorgde is nu helemaal groen en naast de gewone verkeerslichten voor voetgangers, is er een waarschuwingslicht geplaatst dat aan gaat bij naderende bussen. Maar het zebrapad is dus verdwenen.

De fractie van BAS wilde van de gemeentelijke verkeersdeskundige al weten waarom er geen zebrapad is. Volgens de fractie vinden bewoners niet echt duidelijk waar men nu moet oversteken, vooral als de verkeerslichten uit staan. Het antwoord was dat voetgangers op zebrapaden dikwijls slecht opletten. Men gaat er vanuit dat men wel voorrang krijgt en let zelfs niet goed op de verkeerslichten. Zonder de strepen zou deze risicovolle overmoed er niet zijn en blijven mensen alert.

OPA vindt dat de oversteekplaats veel onoverzichtelijker is geworden, en dat de veiligheid hiermee helemaal niet is gediend.  "De voetgangers zijn nu helemaal ‘vogelvrij’. Ze hebben immers helemaal geen rechten meer om als voetganger veilig over te steken", aldus fractieleider Jan Hoekzema.

OPA het hekelt 'het experimenteren met dergelijke maatregelen', dat volgens de fractie tot zeer gevaarlijke situaties zou kunnen leiden. De fractie wil dan ook weten wie het advies gegeven had tot verwijdering van het zebrapad. OPA wil de strepen zo snel mogelijk weer terug.
Pin It
Bekeken: 3916x