Woensdag 11 oktober wordt de Slag bij Rustenburg herdacht bij het verzetsmonument in Stompetoren. Belangstellenden zijn van harte uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn.

De herdenking vindt plaats om 15:00 uur. Er wordt om 14:30 uur verzameld bij Restaurant Het Schermer Wapen aan de Oterlekerweg 3. Daarna volgt om 14:45 uur een wandeling naar het verzetsmonument.

Op de algemene begraafplaats wordt om 15:00 uur twee minuten stilte gehouden, gevolgd door het leggen van een bloemstuk door burgemeester Bruinooge en zijn vrouw. Na afloop wordt in Het Schermer Wapen een kopje koffie of thee aangeboden.

In de nacht van 10 op 11 oktober 1944 liep een verzetsgroep na een wapendropping in de Wogmeer door verraad in een val . Er ontstond een hevig vuurgevecht met Duitse militairen, waarbij Gerard Veldman sneuvelde en ander gewond gevangen is genomen.

De rest van de groep kon vluchten naar een boerderij in de Schermer, maar ze werden daar gevonden en direct neergeschoten. Boerderij 'Houtlust' aan de Zuidervaart werd door de Duitsers in brand gestoken. Deze gebeurtenis staat bekend als 'De slag bij Rustenburg'.

De namen van de omgekomen verzetshelden zijn: Dirk de Boer DZ, Piet de Boer, Johannes de Jong, Piet Koning, Floor Niele, Johannes de Reus, Siem Spierenburg, Gerard Veldman, Jacob Wagenaar, Piet Wagenaar, Jan Walter, Rein Witteveen en Frans van der Zeijden.
Pin It
Bekeken: 3393x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/