Het is 444 jaar geleden dat de Alkmaarders de Spanjaarden versloegen in de 80-Jarige Oorlog. Bij Alkmaar begon de Victorie, en dat wordt van zaterdag 30 september tot en met zondag 8 oktober gevierd.

"Vorig jaar organiseerde Alkmaar voor het eerst succesvol de Victoriefeesten en dit jaar keren ze terug," vertelt wethouder Victor Kloos. "Het festival, dat bestaat uit verschillende onderdelen, vestigt op een feestelijke manier de aandacht op dit unieke stukje Alkmaarse geschiedenis.

Tijdens de feestdagen bruist het in Alkmaar van de evenementen. Op zaterdag 30 september vindt de Vlettenrace plaats en op zondag 1 oktober kom je overal in de winkelstraten koren en zangers tegen tijdens ‘Alkmaar Zingt’.

Het neusje van de zalm op het gebied van ‘wearable arts’ is op donderdagavond 5 oktober te zien in de Langestraat. Modellen showen de meest kunstige kostuums. De outfit van de ‘Child of Light’ is verlicht met LED's, een sprookjesachtig gezicht.

Diezelfde avond ze Karavaan het Waagplein op z’n kop met de spectaculaire acrobatische voorstelling ‘MOED’, uitgevoerd tegen de gevel van de Waagtoren.

Van vrijdag 6 tot en met zondag 8 oktober vindt in een grote tent op de Paardenmarkt ‘Ontzettend Alkmaar’ plaats, met een gezellige vrijdagmiddagborrel, Hollandse hits en bekende dj’s.

Ook in veel Alkmaarse horeca wordt de Victorie op en rond 8 October gevierd, en dan is er nog de overdekte Koorstraat en Ritsevoort op 6 en 7 oktober met veel livemuziek.

Bij het Stedelijk Museum is op 7 oktober een echte Spaanse soldaat aanwezig, en er is livemuziek van de ‘geuzengroep’ ‘Vive les Gueux’. Het museum is de hele dag vrij toegankelijk, zodat je gratis de Victorie-tentoonstelling kunt zien.

Natuurlijk wordt het Alkmaars Ontzet ook op traditionele wijze gevierd, alleen dan op de 7e. Klassiekers als de grote- en kinderoptocht en de zuurkoolmaaltijd staan als vanouds op het programma van de 8 October Vereeniging. De afsluiter is een spectaculaire lasershow met onder andere een terugblik naar het Beleg van Alkmaar.

De Victoriefeesten Alkmaar zijn een initiatief van Alkmaar Marketing, in opdracht van gemeente Alkmaar en de organisatoren van de deelnemende evenementen. De  feesten zijn grotendeels vrij toegankelijk. Voor meer info, ga naar victoriefeesten.nl.
Pin It
Bekeken: 3722x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/