De mogelijke bouw van vijf woningen aan de rand van Markenbinnen is van de baan. De stemverhouding binnen de raadscommissie bleek vanavond overduidelijk: de overgrote meerderheid ziet het plan niet zitten, zo meldt mediapartner NHnieuws.


De leden van de commissie Ruimte kiezen daarmee de zijde van een aantal inwoners dat de bouwplannen van een enige agrariër in het dorp niet zag zitten. Alleen het CDA zag het voorstel wel zitten.

De bouw van vijf woningen aan de Dorpsstraat hield de gemoederen flink bezig in Markenbinnen. In het dorpje staan nu ongeveer 120 woningen. De mogelijke uitbreiding met vijf huizen zorgde voor spanningen tussen voor- en tegenstanders. Er wordt gevreesd voor verkeersoverlast en verlies van uitzicht.

Boer Van der Helm wilde de woningen bouwen om de verplaatsing van het boerenbedrijf te bekostigen. Daarvoor wilde hij gebruikmaken van de provinciale ruimte-voor-ruimte regeling. Volgens de agrarier en zijn adviseur Jan Buitenweg was daar toestemming voor gegeven door de gemeente Graft-De Rijp. Maar naar nu blijkt is dat akkoord nooit gegeven.

Tegenstanders van de woningbouwplannen reageerden vanavond opgelucht. "Wij zijn superblij", stelt een lachende Dorien Giesberts. "Het was zo spannend en we hadden totaal niet verwacht dat we zoveel steun zouden krijgen vanuit de raad". Samen met andere inwoners van Markenbinnen sprak Giesberts in bij de commissievergadering.

Ondanks het duidelijke 'nee' voor de plannen van boer Van der Helm ziet een aantal politieke partijen ook in dat de agrariër het door de opstelling van de raad moeilijk zal gaan krijgen in de toekomst. De wethouder is daarom gevraagd te bekijken of Van der Helm op enigerlei wijze gesteund kan worden.

Dat die steun er mogelijk is, is ook voor Giesberts en haar medestanders een opluchting. "We willen niet dat dit Van der Helm de kop kost. Zoals we al eerder stelden: dit moet geen hetze worden die het dorp splijt."


Pin It