Alkmaar Centraal


Schrijver en dichter Jan van der Vegt (1935) uit Heiloo ontving maandag van Alkmaars burgemeester Piet Bruinooge de Victoriefonds Oeuvreprijs. "Zijn grote verdienste is dat hij anderen voor het voetlicht brengt en dat hij in woord en daad heeft zorg gedragen voor de culturele betekenis van schrijvers en kunstenaars, nationaal en in deze regio", lichtte Bruinooge namens de vakjury toe.

Jan van der Vegt schreef biografische artikelen, literaire kritieken, 'kloeke' biografieën en stelde van dichters als Hans Andreus, Adriaan Roland Holst, Hendrik de Vries en Jan Elburg definitieve bloemlezingen samen.

Het is de tweede keer dat Stichting Cultuurprijs regio Alkmaar een oeuvreprijs uitreikt. De anderhalve week geleden overleden fotografe Ata Kandó viel de eer te beurt in 2013. De prijs bestaat uit een plastiek, ontworpen door Elly Baltus, en 2.000 euro.

Van der Vegts inzet voor cultuur in de regio is breder dan zijn geschreven werk doet vermoeden. Een voorbeeld: eind jaren tachtig sloot hij zich aan bij het Kunstenaars Centrum Bergen en maakte met een literaire werkgroep een aantal boeken onder de naam Plein 7.

Voor Bruinooge was het de laatste uitreiking voor het Victoriefonds. Hij heeft de voorzittershamer inmiddels afgestaan aan zijn Bergense evenknie Hetty Hafkamp. De vakjury bestaande uit Pim te Bokkel, Inge Nicole Bak, Perry Reitsma, Peter Bolten, Jaap Velseboer, Liesbeth van Woerden en Mikky Zomerdijk, buigt zich momenteel over de nominaties voor 2018 in de categorieën Letteren, Podiumkunsten en Visuele Kunsten. En om de Rabobank Jong Talentprijs. (foto's: Erna Faust)

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl