Inwoners van Graft, De Rijp en Oost- en West-Graftdijk zijn sinds kort over op omgekeerd inzamelen. En hoewel het nog even wennen is, zit er wekelijks progressie in en worden positieve resultaten behaald.

Met omgekeerd inzamelen worden herbruikbare materialen zoals plastic, blik en pak (PMD), GFT-afval en papier & karton in aparte afvalbakken bij huis gegooid. Het beetje restafval dat overblijft, moet in een ondergrondse container.

PMD is een nieuwe afvalstroom voor Graft, De Rijp en Oost- en West-Graftdijk. Tijdens de eerste inzamelingen controleerden afvalcoaches van Stadswerk072 daarom steekproefsgewijs PMD-containers op inhoud. De bewoners bleken heel gemotiveerd te zijn om hun afval te scheiden.

Ook was te zien dat er nog verwarring heerst. Zo werden in de PMD-bakken regelmatig hardplastic voorwerpen gevonden zoals emmers, speelgoed, bakken, en zeil. Dit is echter restafval. Ook piepschuim, chipszakken en PVC zijn voor de ondergrondse container of het Regio Recycle Punt.

Een makkelijk ezelsbruggetje voor PMD is om ‘plastic, blik en (drank)pak’ te onthouden of PMD = verpakkingen. Dat is het meest voorkomende PMD-afval. Denk aan verpakkingen van kaas en vleeswaren, drank- en conservenblik en melkpakken. Meer informatie is te vinden op stadswerk072.nl.

De papierinzameling met de rolemmers werkt bijzonder goed. De samenwerking met de verenigingen, waarbij het papier door vrijwilligers met Stadswerk072 wordt opgehaald, is succesvol.
Pin It
Bekeken: 3993x
https://ee.itk.ac.id/data/