Komende week neemt de Alkmaarse politiek waarschijnlijk een besluit over de vergunning en de subsidieaanvraag voor het hop-on hop-off busjesplan van het Toeristen Informatie Punt (TIP).

Een vergelijkbare 'busjesvoorziening' functioneert al naar alle tevredenheid in bijvoorbeeld Hoorn en levert daar een belangrijke bijdrage aan de toeristeneconomie . De busjes brengen bijvoorbeeld passagiers van aanleggende cruiseschepen (zoals deze ook steeds vaker Alkmaar te zien zijn) naar toeristische bestemmingen en de oude binnenstad (zie foto).

Maar de busjes kunnen ook gebruikt worden door mensen die wat slechter ter been zijn. De aan het TIP-project meewerkende vrijwillige 'Alkmaar-kenners' en diverse ondernemers zijn in ieder geval enthousiast over het project dat in eerste instantie als test wordt uitgevoerd om te kijken of er eventuele knelpunten opduiken.

Maar dat doet voor bewonersvereniging Hart van Alkmaar allemaal niet ter zake. In een brief aan het college laat de bewonersvereniging weten dat het plan om met de verlengde golfkarretjes toeristen naar en door de binnenstad te rijden slechts bijdraagt aan de "pretparkisering" van de binnenstad en volstrekt ongewenst is.

Vreemd, zo vindt een woordvoerder van TIP. Enige tijd geleden is er een gesprek geweest over de route met bewonersvereniging Hart van Alkmaar en BOS II. Dat gesprek verliep harmonieus en uiteindelijk is er een route uitgekomen waar alle partijen zich goed in konden vinden. Toch kreeg TIP, ook tot verbazing van BOS II, twee dagen na het gesprek te horen dat Hart van Alkmaar "faliekant tegen" was.

TIP Alkmaar zou volgens de brief van Hart van Alkmaar "onder dekking van" het "stilzwijgen" van de gemeente er voor hebben gekozen de bewoners zo laat mogelijk te informeren.

Verder is te lezen dat het college volgens de belangenvereniging, door de bewoners niet zelf te informeren maar deze taak over te laten aan TIP, heeft gehandeld in strijd met het eigen beleid op het gebied van burgerparticipatie. En dat heeft er toe geleid dat de belangen van de leden en andere betrokken "ernstig zijn geschaad".
Pin It
Bekeken: 2866x
https://ee.itk.ac.id/data/