Alkmaar Centraal


Terwijl de laatste dag voor inspraak op de vernieuwbouw van het ziekenhuis in Alkmaar ingegaan is, publiceert Adapt haar zienswijze over de gang van zaken. Zoals al eerder  uit de erfgoedstichting opnieuw pittige kritiek op keuzes en de handelswijze van Noordwest Ziekenhuisgroep en de gemeente.

Adapt vindt dat het NWZ de recente aangeleverde variant van vernieuwbouw zonder bomenkap in De Hout te makkelijk opzij schuift, omdat het te lange routes naar en door het ziekenhuis zou opleveren. De gemeente zou op haar beurt bijna geen druk zetten op serieuze overweging van de '0-variant' en sowieso zou het NWZ een 'zee aan speelruimte' hebben gekregen.

De noodzaak van de  andere bestaande plannen is volgens Adapt ook niet of slecht onderbouwd, zoals de benodigde bomenkap, de sloop van de westvleugel van Westerlicht, die volgens de stichting onderdeel van het rijksbeschermde stadsgezicht Westerhoutkwartier is, en de aanleg van 64 tijdelijke parkeerplekken in de voortuin. De 300 andere parkeerplekken om het ziekenhuis zijn Adapt ook een doorn in het cultuurhistorische oog, al lijkt ondergronds parkeren nu de voorkeur te krijgen bij het NZW en de gemeente.

Ook ziet de stichting geen goede onderbouwing voor de sloop van de Zusterflat (1968) van architect Duintjer, voor groencompensatie. Het pand is geen monument, maar Adapt hecht hier evengoed waarde aan.

Adapt klaagt net als Red de Hout over gebrek aan betrokkenheid en de flink tekortschietende groencompensatie. Daarbij stipt het fijntjes aan dat vastgesteld is dat 'duurzaam onverhard parkachtig groen' volstaat. Een grasveldje kan dus ook.

Na de dinsdag sluitende inspraakperiode zijn de gemeente en het ziekenhuis aan zet.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl