Vanwege het warme weer is er een explosie gaande van Iepziekte. Veel bomen leden de afgelopen jaren onder deze besmettelijke en fatale ziekte. De gemeente Alkmaar heeft dan ook als stelregel dat iedere iep, ook die in privébezit, na constatering van de ziekte binnen twee weken gekapt moet zijn. Zieke bomen worden gemerkt met verf en wanneer nodig zo snel mogelijk gekapt.

De Iepziekte is een schimmel die zich verspreidt door wortelcontact en via Iepenspintkevers. Besmetting zorgt voor bladverlies en uiteindelijk de dood. In de gemeente Alkmaar staan ongeveer 50.000 bomen, allemaal beheerd door Stadswerk072, en een tiende daarvan is iep. Het is dus van belang dat zieke bomen zo snel mogelijk worden gekapt, versnipperd en afgevoerd door een gecertificeerd bedrijf.

Het stamhout dat vrijkomt na het kappen van zieke bomen mag niet als brandhout worden opgeslagen omdat dit de perfecte locatie is voor de Iepenspintkever om eitjes te leggen, met als gevolg weer besmettingsgevaar.

De laatste jaren zijn nog een aantal andere bomenziekten in Nederland bekend geworden zoals de Kastanjebloedingsziekte en de Essentaksterfte. Ook hierop wordt gecontroleerd. Na inventarisatie maakt Stadswerk072een plan van aanpak gemaakt en worden noodzakelijke maatregelen genomen.

Alkmaarders die een zieke boom in hun tuin of leefomgeving aantreffen, kunnen dat melden via stadswerk072.nl of contact opnemen met de gemeente Alkmaar via 14 072.
Pin It
Bekeken: 3752x
https://ee.itk.ac.id/data/