Vanaf 5 juli tot 20 september vindt er weer een mooie serie Zomeravondconcerten plaats in de Grote Kerk Alkmaar. Het eerste concert in de serie heeft de titel ‘Van Venetië naar Leipzig’ en wordt verzorgd door stadsorganist Pieter van Dijk. Hij brengt zowel op het Van Covelens-orgel als het Van Hagerbeer/Schnitger-orgel werken ten gehore van onder andere Merculo, Gabrieli en J.S. Bach.

Vanaf de 18de eeuw werd de stad Leipzig een belangrijk Europees muziekcentrum. In 1723 werd J.S. Bach er cantor aan de Thomaskerk. Tijdens zijn Leipziger jaren componeerde en ordende Bach zijn eigen composities. Een aantal grote koraalbewerkingen corrigeerde en bundelde hij tot de zogenoemde 18 Leipziger Choräle. De meeste voorspelen ontstonden echter al in zijn jonge jaren toen hij werkzaam was aan het hof in Weimar. Tijdens dit concert klinken er zes koraalbewerkingen en de 5de Triosonate. Als docent hoofdvak orgel is organist Pieter van Dijk verbonden aan het Conservatorium van Amsterdam en de Hochschule für Musik und Theater in Hamburg. Hij is één van de artistieke leiders van het Orgelfestival Holland. Pieter van Dijk maakte verscheidene cd’s op de orgels van de Alkmaarse Grote Kerk. Hij publiceerde diverse artikelen over ondermeer Weckmann, Sweelinck en Bach. Pieter van Dijk is regelmatig jurylid bij internationale orgelconcoursen en als concerterend organist is hij actief in Europa, Japan en de VS.

Het zomeravondconcert van Pieter van Dijk is te beluisteren op woensdagavond 5 juli van 20.15 tot 22.00 uur. De toegang bedraagt € 8 en voor CJP-kaart houders en Vrienden van de Grote Sint Laurenskerk € 7. Wie voor drie concerten kaarten koopt, kan gratis naar het vierde. Kijk voor alle informatie op grotekerkalkmaar.nl.
Pin It
Bekeken: 3056x
https://ee.itk.ac.id/data/