Steeds minder huishoudens, scholen en kleine bedrijven worden voorzien van glasvezel. Glasvezel is vrijwel altijd sneller dan de oudere telefonie- en kabelnetwerken van KPN en Ziggo. In totaal zijn nu zo'n 2,7 miljoen huizen in Nederland aangesloten op een glasvezelnetwerk, maar er wordt steeds minder glasvezel aangelegd.

De NOS liet de aanleg van glasvezel analyseren door een adviesbureau en daaruit blijkt dat in 2013 in zes maanden tijd bijna 300.000 huizen werden aangesloten, in 2016 waren het er minder dan 50.000. Uit de analyse blijkt ook dat steden in de Randstad achterlopen op de rest van Nederland. Oorzaak is de overname van de grootste bouwer van glasvezelverbindingen voor consumenten door KPN. KPN nam in 2014 Reggefiber over en sindsdien legt Reggefiber veel minder glasvezel aan. KPN focust vooral op de verbetering van het ADSL-netwerk en de verkoop van diensten via ADSL.

In Amsterdam is 17 procent van de huizen aangesloten, in Haarlem 7 procent en Alkmaar zelfs maar 1 procent. Buurgemeente Heiloo springt daar met 97 procent flink bovenuit en is in 2013 door Reggefiber 'verglast'. In 2014 is in Schermer en Graft-De Rijp het burgerinitiatief Breedband Alkmaar-Buiten opgestart om de buitengebieden van glasvezel te voorzien. Dat initiatief werd na de ge,meentelijke fusie in 2015 echter in de wachtkamer geplaatst toen de provincie Noord-Holland een eigen initiatief presenteerde. Inmiddels is daar flinke vertraging aangekondigd en is Breedband Alkmaar-Buiten weer gevraagd een plan te presenteren.