Dinsdagochtend gingen de kinderen van groep 1 en 2 van de Vinckhuysenschool op verjaardagsvisite bij Jan Bakker in West-Graftdijk. Hij werd vandaag namelijk 100 jaar. 's Middags was is er in het kerkje van West-Graftdijk een feestelijke receptie, waarbij burgemeester Bruinooge aanwezig was om Jan te feliciteren.

Jan's huis was versierd met een boog die door alle schoolkinderen gemaakt was. Alleen de jongsten gingen op bezoek, omdat het anders wel erg vol zou worden. Ze zongen liedjes voor Jan en gaven hem een bosje zelfgemaakte ‘bloemen’. De jarige Job liet ze ook nog even de mooie grote verjaardagstaart zien. Geen Abraham, maar een ‘Methusalem’.

Jan Bakker woont aan de Noorderstraat, naar eigen zeggen het mooiste plekje in het dorp. Hij krijgt hulp van Evean, de buren en andere dorpsgenoten. Geboren in de Jordaan als oudste uit van zeven, kwam hij op zijn negende in een weeshuis omdat zijn moeder overleed. Hij werd wel regelmatig door zijn vader opgehaald voor een middagje uit. Die nam sigaretten mee, en zo begon hij al heel jong met roken. Nu, 91 jaar later, rookt hij er naar eigen zeggen nog eentje per dag.

Jan werkte eerst in een drukkerij/boekbinderij en werd handig in het maken van allerlei machines. Rond 1970 verhuisde hij naar West-Graftdijk, waar hij naast zijn huis zijn bedrijfje opzette. Tot zijn 80e was Jan nog heel sportief. In dat jaar heeft hij nog een keer inbrekers uit zijn huis gejaagd, al bleken ze toch iets te snel. Jan was getrouwd maar heeft geen kinderen. Zijn vrouw overleed op haar 60e na drie jaar strijd aan borstkanker. Al die tijd heeft Jan haar thuis verzorgd. (foto's: Karin van Velthuijsen)

Bekeken: 4487x