Vorige week zette de gemeente Alkmaar het voormalige weeshuis en kleuterschool Provadja Alkmaar/Filmhuis Alkmaar te koop. Hoewel het bestemmingsplan van 2011 hier de bestemming Wonen aan toekent, had makelaar Kuijs Reinder Kakes Alkmaar het aanvankelijk in de markt gezet als kantoorpand met horeca.

Dit was voor Adapt Alkmaar reden om vragen te stellen, maar inmiddels is men gerustgesteld: de makelaardij heeft in reactie op de vragen van Adapt de beschrijving van het pand op Funda aangepast, zodat de bestemming conform het bestemmingsplan staat vermeld. Kuijs Reinder Kakes Alkmaar licht in reactie op het Facebookbericht van Adapt toe: “Het pand heeft inderdaad verschillende bestemmingen als wonen en gemengd. De bestemming wonen kunnen wij helaas niet specifiek aangeven op Funda in Business maar we hebben dit nu uitgebreider omschreven in de tekst.”

Het pand is in 1818 ontworpen door stadsarchitect Willem Hamer als rooms-katholiek weeshuis. In 1889 werd het pand verbouwd. Tot 1979 was er de R.K. kleuterschool Don Bosco gevestigd. Het pand is momenteel eigendom van de gemeente Alkmaar.

Van 1981 tot 2013 was het theater- en filmhuis Provadja erin gevestigd. Provadja werd in 1971 opgericht in Alkmaar als één van de eerste filmhuizen in Nederland en zat tot 1981 op de Laat. Van 2014 tot februari 2016 vertoonde Filmhuis Alkmaar er arthouse films. Sinds de verhuizing van Filmhuis Alkmaar naar Vue Alkmaar staat het voormalige weeshuis leeg.

Pin It
Bekeken: 4146x