Erfgoedstichting Adapt maakt zich er zorgen over dat het beschermde stadsgezicht van Alkmaar voor de komende generaties niet behouden zal blijven. Dit liet Adapt-voorzitter Lucas Zimmerman weten tijdens de vergadering van de commissie Ruimte deze week.

Adapt denkt dat “het stadsaanzicht zoals we dat willen nalaten aan volgende generaties, de komende jaren niet zozeer wordt bepaald door deze Erfgoednota, maar veel meer door de onbedoelde neveneffecten van ander gemeentelijk beleid”.

Het huidige beschermde stadsgezicht wordt gekenmerkt door onder andere de naast elkaar gelegen panden met verschillende hoogten, kapvormen en gevelbreedte met stegen, zo stelt Adapt. In het bestemmingsplan zijn alleen de beeldbepalende panden en monumenten strak bestemd, op basis van het bestaande bouwvolume. Dat betekent dat panden die niet als beeldbepalend te boek staan meters hoger kunnen worden gebouwd dan monumenten en beeldbepalende panden.

Adapt geeft als voorbeeld de winkels van Mulder aan de Laat en Spaander aan de Langestraat, die beide veel hoger zijn dan de panden die er voorheen stonden.

Als we niet oppassen, zo waarschuwt Adapt, gaan de komende decennia alle eigenaren van onbeschermde panden de standaardgrenzen uit het bestemmingsplan op 16, 12 en 10 meter opzoeken met sloop-nieuwbouw. Als het college steeds gebruikmaakt van de bevoegdheid om hiervan iets af te wijken kan daar zelfs nog eens 10% bovenop komen.

Adapt maakt zich daarom zorgen dat het beschermde stadsgezicht steeds meer wordt aangetast en stelt dat als er in de binnenstad tot steeds dezelfde standaardhoogte van 16 en 12 en 10 meter mag worden gebouwd en de gemeente geen instrumenten meer heeft om deze ongewenste ontwikkeling te stoppen, het etiket ‘beschermd stadsgezicht’ net zo goed kan worden afgeschaft. 

 

Bekeken: 4202x