Wie de afgelopen maanden naar het terrein van de oude gasfabriek aan de Helderseweg keek zal zich vast weleens hebben afgevraagd wat die vreemde heuvel nou eigenlijk is. Woensdagmiddag kwam daar een antwoord op want die heuvel is een Urban Earthship en werd officieel geopend.

Een Urban Earthship is een speciale ecowoning, een duurzaam huis dat bijvoorbeeld volledig is gebouwd met natuurlijke materialen. Zakken zand, houten balken en houten platen houden het huis op zijn plek en nu het af is kan de woning in gebruik worden genomen. Toch zal er niemand in het Earthship gaan wonen. Studenten van het MBO/HBO zullen experimenten met dit huis gaan doen.

Er zal geprobeerd worden antwoorden te krijgen op allerhande vragen zoals: hoe reageert het op de weersomstandigheden en zal er schimmel optreden door de duurzame manier van isoleren? Een mooie opgave voor de studenten want. "Hier ben je zelf de docent en elkaars docent", zo vertelt Christoph Maria Ravesloot van Hogeschool Inholland.

Maar helemaal theoretisch is het ook weer niet volgens wethouder Jan Nagengast: "Er zullen wel degelijk ervaringen die hier gemaakt worden meegenomen worden naar woonwijken van de toekomst". Het huis verwelkomt iedereen die interesse heeft om eens een kijkje te nemen en of idee├źn heeft die uitgevoerd kunnen worden binnen of rondom het huis.

Pin It
Bekeken: 6402x