De gemeente Alkmaar wil vanaf volgend jaar toeristenbelasting invoeren, maar Alkmaarse horecaondernemers vinden het bedrag veel te hoog. Het invoeren van toeristenbelasting is opgenomen in het coalitieakkoord tussen de VVD, OPA, CDA en D66 en  zou 2,50 euro per persoon per nacht moeten worden en jaarlijks 4 ton moeten opleveren.

Twaalf Alkmaarse horecaondernemers vinden dat zo’n hoge toeristenbelasting het gastvrije imago van Alkmaar flink zal beschadigen. Zij voorzien daarom een terugloop van het aantal boekingen. Ze worden daarin gesteund door de Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Die wijst erop dat Alkmaar met 2,50 per persoon per nacht de op een na duurste gemeente van Nederland wordt op het gebied van horeca.

Overigens geldt in Schermer en Graft-De Rijp nog toeristenbelasting uit de tijd dat het nog zelfstandige gemeenten waren, maar die is 0,90 respectievelijk 1,32 euro, flink lager dan de 2,50 die Alkmaar nu voor de hele gemeente wil doorvoeren.

De Koninklijke Horeca stelt in een brief aan de Alkmaarse raadsfracties dat het beter zou zijn als de gemeente toerisme zou stimuleren om zo meer geld binnen te krijgen in plaats van het afstraffen met extra belasting.

Pin It
Bekeken: 3812x