Alkmaar,5 april 2012. Het was erop of eronder voor AZ op donderdagavond. Het team uit Alkmaar was afgereisd naar Valencia om de magere voorsprong, van 1 doelpunt, in de tweede wedstrijd van de kwartfinale van de Europa league te verdedigen. Een magere voorsprong, omdat Valencia aan 1 doelpunt genoeg had om door te gaan en AZ verloren achter te laten, maar het team van Coach Gertjan Verbeek was niet van plan om met het hele team voor de eigen goal te blijven hangen om een tegengoal te vermijden.
Al aan het begin van de eerste helft liet AZ zijn aanvallende aspiraties zien. Verschillende malen werd Jozy Altidore bereikt. Jammergenoeg werd de weg naar het doel vaak versperd. Ook Valencia kwam in de openingsfase dicht bij het doel van Esteban. Meestal resulteerde dit in een hoekschop. In de 15e minuut kwam een hoekschop goed voor de voet van Feghouli, die een voorzet gaf aan Rami, die de bal, op zijn beurt, het doel in kopte. Het 'gevreesde' doelpunt was gemaakt. 1-0. Twee minuten daarna kreeg Rami een kans, wederom na een hoekschop. Dit keer werd de bal met de voet uit de lucht geplukt en in het doel geschoten. 2-0. Duidelijk aangeslagen probeerde AZ weer in de wedstrijd te komen. Enkele kansen werden gecreëerd, waaronder een prachtig schot van Adam Maher en dito redding van Diego Alves, keeper van Valencia, maar de stand werd niet veranderd. Valencia kwam ook enkele malen dicht bij een derde doelpunt, maar de rust werd aangevangen met de stand 2-0.
De tweede helft begon met een sterk Valencia, die enkele malen erg dicht bij Esteban kwam. In de de 56e minuut maakt Jordi Alba het derde doelpunt voor de Spanjaarden. Dit betekende dat AZ tenminste twee keer moest scoren. En hiervoor hadden ze nog iets meer dan een half uur. AZ kreeg ook meer ruimte, omdat Valencia de druk liet zakken, maar dit resulteerde niet in grote kansen. In de 71e minuut had Maarten Martens een grote kans, toen Charlison Benschop zijn tegenstander voorbij liep en een voorzet kon geven, maar de Spaanse keeper was er op tijd bij. In de 80e minuut zette Valencia de wedstrijd op slot. Pablo Hernandez kon de bal van dichtbij in het doel schieten en zette de Spanjaarden op 4-0. In de laatste tien minuten leek de koek echt op. AZ leek nog hoop te hebben op twee doelpunten toen het nog 3-0 stond, maar drie doelpunten in de slotfase, was te veel van het goede. De scheidsrechter floot af na 93 minuten.
Dit verlies betekende het einde van het Europees avontuur van de Noordhollanders. AZ heeft enorm gestreden en heeft uiteindelijk in de kwartfinale aan het kortste eind getrokken. AZ speelt de volgende wedstrijd op woensdag 11 april tegen FC Twente in het eigen stadion.

Bekeken: 1557x