Piet Bruinooge houdt vast aan zijn idee dat gemeenten in wijde regio uiteindelijk moeten fuseren tot ruim 250,000 inwoners moest fuseren om zo de vijfde van het land te worden. Hij vindt vier jaar na het opperen van zijn visie nog steeds dat alleen zo kan het gebied een vuist maken, aldus het NHD.

De Heerhugowaardse burgervader Han ter Heegde kan het doorgaans goed met zijn collega vinden, maar hier is hij het niet mee eens. Hij stelt dat besturen van gemeenten met ver boven de 100.000 inwoners ver weg van de burgers staan en dat zo de effectiviteit afneemt.

Ter Heegde vindt dat als er al aan fusie gedacht wordt, deze zonder forceren moet ontstaan. Daar kan Bruinooge zich in vinden, maar hij wil de saamhorigheid en betrokkenheid die kant op stimuleren.

Ter Heegde vindt het netwerken tussen gemeenten voldoende. Zo zijn het HAL-gebied ontstaan en de BUCH-gemeenten (Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo). Onderling is ook overlap. Hij wijst op de ’Metropoolregio’ Rotterdam-Den Haag en het Dordtse model. Maar Bruinooge vindt het eerste model geen goede vergelijking en hij ziet een extra bovengemeentelijke bestuurslaag sowieso niet zitten.

Zowel de Alkmaarse als Waardse 'burrie' zien wel hoe de recente inzet op (boven)regionale schaal effect heeft, zoals met de rechtbank Alkmaar en behoud van gevangenissen in Heerhugowaard. De twee zien ook het belang in van aansluiting samen met de Noordkop aan de noordelijke 'tentakel' van de Europees sterke economische driehoek Amsterdam - Utrecht - Almere, die langs de spoorlijn Amsterdam - Alkmaar loopt.

Saillant detail is dat de gemeente Alkmaar samenwerking als HAL-gebied op een laag pitje zette, waardoor de samenwerking pas nu weer op het niveau van weleer is.

Pin It
Bekeken: 4380x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/