"De keuze voor de concentratie in Haarlem kan op zware kritiek rekenen van rechters en medewerkers van de locatie Alkmaar. De president van de rechtbank, mr. E. van der Molen, is het klaarblijkelijk niet eens met die keuze en heeft daarom zijn functie per direct neergelegd." Dit is te lezen in een open brief afkomstig van negen rechters en medewerkers van de Rechtbank in Alkmaar.

Zij uiten daarmee hun ongenoegen over de voorgenomen ontmanteling die in 2020 voltooid moet zijn. Dan kan men in Alkmaar alleen nog terecht voor kantonzaken, enkelvoudige en veelvoorkomende familie-, straf- en bestuursrechtzaken. Het zal hooguit €3 miljoen besparen.

De beslissing komt van bovenaf, zonder overleg met de rechters en medewerkers en/of de lokale overheden.

"De rechtspraak in de kop van Noord-Holland moet op volwaardige sterkte blijven. In de eerste plaats om de rechtspraak toegankelijk en bereikbaar te houden voor de burger. Rechtspraak van en voor de regio. Dat is een belangrijk aspect van kwaliteit van rechtspraak", is te lezen in de brief. "Al een deel van de (kanton)gerechten uit de kop van Noord-Holland is verdwenen. Het gevaar dreigt dat na dit besluit Alkmaar uiteindelijk helemaal wegbezuinigd gaat worden." Ook de zelfstandigheid van de regio en de werkgelegenheid zal benadeeld worden.

Rechters en medewerkers hebben tevens kritiek op de berekening. Die €3 miljoen bezuiniging wordt alleen gehaald als het KEI-project probleemloos slaagt. Het project, digitalisering van de rechtspraak, loopt al flinke vertraging op en zal €140 miljoen meer gaan kosten dan de geraamde €60 miljoen. Daarbij valt de geplande bezuiniging in het niet.

De open brief van de verontruste rechters en medewerkers is in zijn volledigheid te lezen in het NHD.

Pin It
Bekeken: 4302x
https://147.139.212.74/ https://147.139.212.232/ http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/