Alkmaar, 12 maart 2015. Twee vwo-eindexamenleerlingen van PCC Het Lyceum zijn genomineerd voor de aansprekende Junior Fellowship-prijs van het Rijksmuseum in Amsterdam. Zij zijn met hun profielwerkstuk voor het vak Geschiedenis, nog in de race. De hoofdprijs, een studiebeurs van €1.500,-, wordt zaterdag 21 maart uitgereikt voor één van de tien genomineerde werkstukken tijdens een feestelijke bijeenkomst in het museum.

Het onderzoek van Thomas van Huisteden (17 jaar, Bergen) en Daphne Korsman (17 jaar, Limmen) draagt de titel ‘Van Heutsz, held of schurk?’ en gaat over de rol die de Nederlander Johannes Benedictus van Heutsz speelde in Nederlands-Indië, ten tijde van de Atjeh-oorlog rond 1900. Een ver familielid van Thomas vocht in het leger van deze luitenant-generaal, die later onder meer gouverneur-generaal van Nederlands-Indië (1904-1909) en militair en civiel gouverneur van Atjeh werd. De persoonlijke correspondentie met de soldaat ligt ten grondslag aan het onderzoek.

Thomas en Daphne deden ook onderzoek naar hoe het beeld van historische figuren beïnvloedt wordt door presentatie van musea. Van Heutsz, kreeg een staatbegrafenis maar wordt tegenwoordig beschouwd als een oorlogsmisdadiger. De portrettering blijkt van sterke invloed te zijn op beeldvorming.

De komende weken nemen alle genomineerden in het Rijksmuseum deel aan een vijfdaags onderzoeksprogramma. Ze zien hoe schilderijen worden gerestaureerd en werken samen met conservatoren. Omroep NTR geeft een masterclass over het visualiseren van werkstukken tot een lesvideo. En de leerlingen maken aan de hand van hun profielwerkstuk een eigen rondleiding.

Lisa Oskamp, geschiedenislerares van Thomas en Daphne, hoopt natuurlijk op de hoofdprijs voor haar leerlingen, maar is al bijzonder trots op de nominatie. Toen ze van de wedstrijd hoorde, hoopte zij erop twee gemotiveerde leerlingen te kunnen begeleiden. "Daphne en Thomas vonden het geen bezwaar dat hun werkstuk al in december klaar moest zijn" De deadline was voor de klas pas in februari. De twee startten al in de zomervakantie met hun project. Lisa: "De jury heeft hun werkstuk beoordeeld als bijzonder origineel, theoretisch goed onderbouwd en opgezet.”

 

Pin It
Bekeken: 2313x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/