Alkmaar, 23 oktober 2014. Op Vette Dinsdag 1497 verzamelden Italiaanse gelovigen duizenden voorwerpen die ze publiekelijk verbrandden. Boeken, cosmetica maar ook schilderijen verdwenen in de vlammen. Men deed dit om de ijdelheid aan de kaak te stellen, volgens de katholieke kerk één van de zeven hoofdzonden. Zes eeuwen later, op zondag 23 november, houdt filosofe Stine Jensen deze zonde opnieuw tegen het licht in de Grote Kerk.

Jensens preek over ijdelheid maakt deel uit van het programma Zin op Zondag van Taqa Theater De Vest en de Grote Kerk Alkmaar, dat vorig seizoen zijn eerste succesvolle editie beleefde. Leoni Jansen presenteert. Er is muziek van de theatrale fanfare-punkband De Kift en aan het einde kunnen bezoekers met elkaar napraten tijdens een maaltijd met verse soep.

Stine Jensen (1972) is een Deens-Nederlandse filosofe en publiciste. Ze studeerde literatuurwetenschappen en filosofie, schreef verschillende boeken en combineert haar academische werk als docent literatuurwetenschap aan de Vrije Universiteit van Amsterdam met journalistiek werk. Vorig jaar maakte ze een vierdelige televisieserie over Scandinavië.

Lange tijd was de kerk de plek waar mensen samenkwamen om na te denken over thema’s als ijdelheid, hebzucht, gemakzucht, lust, jaloezie, wraak en vraatzucht. Iedereen worstelt wel eens met deze door de katholieke kerk benoemde zonden. Nu de kerkgang minder vanzelfsprekend is, komen De Vest en de Grote Kerk met een eigentijdse variant: Zin op Zondag. Daarmee houden ze de traditie van zingeving, verdieping en verbondenheid in ere, maar maakt de dominee op de kansel plaats voor een nieuwe generatie opiniemakers: columnisten, filosofen, cabaretiers, schrijvers, journalisten, politici en wetenschappers.

Zin op Zondag trapt op 23 november af met filosofe Stine Jensen. Op 25 januari preekt schrijver Joost Zwagerman over (wel)lust. Filosoof Bas Haring betreedt op 22 maart de kansel met een preek over hoogmoed.

Pin It
Bekeken: 1529x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/