Alkmaar, 15 oktober 2014. Op de diverse gemeentehuizen in de regio wordt door ambtenaren samengewerkt. Alkmaar, Bergen, Castricum, Graft-De Rijp, Heerhugowaard, Heiloo, Langedijk, Schermer en sinds dit jaar ook Uitgeest besloten om nauw samen te werken op verschillende terreinen. Ook is er nauw overleg met de provincie en het Rijk over diverse onderwerpen. Maar, wat heeft de burger hieraan? Wel, behalve de neuzen dezelfde kant op te krijgen, staan de negen gemeenten met elkaar veel sterker als er met het Rijk onderhandeld moet worden over ruimtelijke dossiers, of bijvoorbeeld bij inkoop van zorgvoorzieningen.

De doelen die de gemeenten samen willen behalen staan in het Regiobeeld 2025. Deze is inmiddels door alle gemeenteraden vastgesteld. Er zijn ook al concrete projecten gestart. Een voorbeeld hiervan is Thuis in de Toekomst, een project waarmee het aanbod van digitale diensten wordt gepromoot om thuis te ontspannen, te wonen, te werken en te studeren. Een ander thema is Duurzaamheid. Een voorbeeld is de Zonatlas. Deze atlas laat zien in hoeverre een pand geschikt is voor zonnepanelen op het dak, hoeveel er te gebruiken en wanneer de investering terugverdiend is.

Op het gebied van bijvoorbeeld de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) kunnen de gemeenten samen optrekken. De samenwerking, die al bestond, is cruciaal om ook de nieuwe decentralisaties tot een goed einde te brengen. Zo heeft de Regio besloten om de inkoop van de jeugdzorg gezamenlijk te doen in 2015. Raadsleden hebben op een conferentie begin oktober aangegeven volgend jaar volop te willen inzetten op het thema duurzaamheid. Voor 2016 kozen de raadsleden het thema werk. In de tussentijd wordt het bedrijfsleven natuurlijk wel al volop betrokken.

Foto: De regiodag die 1 oktober plaatsvond in de Cultuurkoepel Heiloo. V.l.n.r. Hans Romeyn (burgemeester Heiloo), dagvoorzitter Laurens van der Horst (bureau Spraakwater) en Piet Bruinooge (burgemeester Alkmaar).

20141015 regiodag 1 okt

Pin It
Bekeken: 1270x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/