Vanaf donderdag 28 mei zullen vliegtuigen die ‘s nachts op de Polderbaan op Schiphol landen niet meer vanaf Hoorn in een rechte lijn richting Akersloot en Uitgeest vliegen om vervolgens recht naar het zuiden af te buigen. De nachtvluchten gaan vanaf dan voor minstens een jaar  precies over Langedijk, Bergen, Heiloo en Castricum. Dit meldt het NHD. De reden is volgens Luchtverkeersleiding Nederland dat het het planningssysteem niet nauwkeurig is genoeg  om vluchten vanuit oost en west georganiseerd en veilig te laten verlopen.

Per 28 mei wordt de oorspronkelijke aanvliegroute ‘s nachts gesloten en zullen vliegtuigen over Zuid-Scharwoude vliegen en tussen Bergen en Schoorl door; vervolgens maken ze boven de Noordzee een bocht en vliegen dan via Egmond aan Zee, Heiloo en Castricum richting de Polderbaan op Schiphol.

Het college van Castricum is zeer ontevreden over dit besluit en wil dat het wordt uitgesteld tot de betrokken gemeenten en de Omgevingsraad Schiphol het hebben besproken. Ook Alkmaar en Heiloo zijn het hiermee eens. De gemeente Castricum zal namens de gemeente Bergen optreden omdat Bergen niet in de Omgevingsraad Schiphol zit. Wethouder Peter van Huissteden van Bergen wijst erop dat de inwoners van Egmond-Binnen bij de oude aanvliegroute al last hadden van vliegtuigoverlast, en dat wordt bij de nieuwe aanvliegroute nog erger. Ook Langedijk wil weten wat de gevolgen zijn voor de gemeente.

‘s Nachts zullen er in de zomer ongeveer zeventig vluchten via de nieuwe aanvliegroute landen op Schiphol, en in de winter rond de vijftig.

Pin It
Bekeken: 3797x