Alkmaar, 29 maart 2014. Zaterdagavond 5 april zingt het Valborgkoor onder leiding van Árpád Schermann, het concert "Avondlicht" in de St. Laurentiuskerk. Het hoofdthema van het nieuwe, voornamelijk romantische programma van het Valborgkoor is de ondergaande zon, licht in de avond, een teken van belofte,...in het duister kan altijd weer een lichtpuntje gevonden worden.

Centraal in het programma staan de componisten Gustav Mahler en Jaakko Mäntiyärvi, in prachtige bewerkingen voor 8 en 16-stemmig koor door Clytus Gottwald van drie bekende liederen van Mahler. Gezongen worden "Ich bin der Welt abhanden gekommen", "die schönen Trompeten" en "Urlicht", die een diepe liefde voor de geliefde en de liefde tot God bezingen. De overwegend surrealistische teksten van de de "Shakespeare Songs" door Mäntiyärvi zijn ontleend aan The Twelfth Night, Midsummer Night's Dream, Machbeth en The Tempest. Rondom dit centrale deel klinken het tere "Ave Maris Stella" van Edward Grieg, het "Nachtlied" van Max Reger, het beroemde "Abendlicht" van Joseph Rheinberger en nog twee Scandinavische liederen. "Aftnen er stille" van de Noorse componiste Agathe Backer Grondahl en "Balladi" van de Finse componist Ansi Tikanmäki. Er gloort altijd hoop aan de horizon.

In het Valborgkoor, komen wekelijks ongeveer 40 leden uit het land in Zeist bij elkaar om zich te scholen in een gezond gebruik van de stem. Er wordt geoefend aan een opnieuw verbinden van de menselijke stem met de oorspronkelijke wereld van de klank.  De "School van de Stemonthulling" noemde de Zweedse sopraan Mevr. Valborg Werbeck Svärdström (aan wie het koor haar naam ontleent) de door haar ontwikkelde zangscholing. Deze is in de huidige tijd een heel wezenlijke omdat de stem door de ons omringende technische en digitale cultuur steeds meer verhardt en verstart.

De aanvang van het optreden in de St. Laurentiuskerk is om 20:00 uur. Meer informatie op de website van het Valborgkoor

Valborgkoor

Pin It
Bekeken: 1325x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/