Vanaf augustus 2020 vond tussen Berkhout en Noord-Scharwoude een reeks extreem gewelddadige woningovervallen plaats. Meermalen werd daarbij geschoten. Het kostte Sjaak Groot uit Berkhout zijn leven. Uitgebreid recherchewerk leverde zes vermeende bendeleden op. Maandag zijn ze allemaal schuldig verklaard en kregen ze celstraffen tot ruim 29,5 jaar. Dat meldt NH Nieuws, mediapartner van Streekstad Centraal. Ook moeten ze schadevergoedingen aan slachtoffers betalen.

Het begon op 8 augustus 2020 bij een veehandelaar en zijn vrouw in De Goorn. De man ontsnapte ternauwernood aan een kogel omdat hij zijn hoofd wegdraaide. De buit: 3.000 euro cash. Een dag later volgde een gewapende overval op een tankstation in Nieuwe Niedorp. Tussen 30 december en 22 juli 2021 waren er gewapende woningovervallen in Dreumel (Gelderland), Avenhorn, Heerhugowaard De Noord, Berkhout en tot slot in Zuid-Scharwoude.

De bende schuwde extreem geweld niet. Een aantal slachtoffers werd vastgebonden, geslagen en gemarteld. En er werd nog eens twee keer op bewoners geschoten. De 72-jarige Sjaak Groot uit Berkhout vond de dood toen hij de overvallers betrapte en zich verweerde. Hij probeerde nog 112 te bellen, maar stierf uiteindelijk met de telefoon in zijn hand. In Zuid-Scharwoude wist het slachtoffer met een schotwond te vluchten.

In september 2022 voerden de politie en het OM een reconstructie uit van de gewelddadige overval in Berkhout.


Eén verdachte, Martijn G. uit Heerhugowaard, bekende na zijn aanhouding betrokkenheid bij de overval in De Goorn. Hij zei al van tevoren te zijn gevlucht omdat zijn handlangers te veel herrie maakten. Ook uitte hij spijt dat hij zich niet meldde bij de politie, dan waren de andere overvallen misschien nooit gebeurd. De politie had speciaal voor hem de situatie nagemaakt zodat hij zijn vermeend beperkte deelname kon aantonen, maar bij aankomst weigerde hij deelname. De andere vijf verdachten ontkennen iedere betrokkenheid bij de reeks overvallen. De rechter vindt dat echter dat er voldoende overtuigend bewijs is dat ze in wisselende samenstelling verantwoordelijk waren.

Toch kreeg G. een wat hogere celstraf dan het OM verlangde. Ook de celstraf voor Dut M. uit Alkmaar valt hoger uit, maar de geëiste tbs met dwangverpleging kreeg hij weer niet. Voor drie verdachten viel het vonnis lager uit. In het geval van Glenn V. uit Zuid-Scharwoude aanzienlijk lager: in plaats van levenslang ruim 29,5 jaar cel. Hij was volgens de rechter de schutter bij ieder schietincident, maar niet betrokken bij één van de zeven overvallen.

Een zevende verdachte werd twee weken na de overval in Berkhout thuis dood aangetroffen met het moordwapen. Hou zou hiermee zelfmoord hebben gepleegd. Het wapen bracht de politie op het spoor van zijn handlangers.


Straffen per verdachte:

- Glenn V. uit Noord-Scharwoude 29 jaar en 175 dagen celstraf (levenslang geëist)

- Deniz R. uit Obdam 25 jaar cel (29 jaar en 229 dagen geëist)

- Ruviëni M. uit Rotterdam 27 jaar cel (30 jaar cel geëist)

- Mark V. uit Opmeer 20 jaar cel (20 jaar cel geëist)

- Dut M. uit Alkmaar 6,5 jaar cel (6 jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist)

- Martijn G. uit Heerhugowaard 3 jaar en 9 maanden cel (3,5 jaar geëist)


Pin It
Bekeken: 819x
https://147.139.212.74/ https://147.139.212.232/ http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/