In het weekend van 8 en 9 juni viert Museum Broekerveiling in Broek op Langedijk haar vijftigste verjaardag. In 1974 kregen de veilinggebouwen een museale bestemming en dat is reden voor feest en activiteiten.

Belangstellenden kunnen twee dagen genieten van het lokaal getint cultureel festival ‘Op de Planken’, waarbij het museum zijn deuren opent voor feestelijke en artistieke optredens van en voor jong en oud. Het jubileumweekend belooft een spectaculaire viering te worden met een scala aan lokale en regionale talenten, waaronder zangers, muzikanten, dansers, toneelspelers en acteurs, die het podium zullen betreden om het publiek te vermaken en te verrassen.

Bijzonder aan het festival is de toegangsprijs die teruggaat naar 50 jaar geleden. Als eerbetoon aan het verleden van het museum zullen de toegangsprijzen slechts 2,50 euro bedragen in plaats van 19,75 euro. Dat bedrag kom overeen met het tarief van 5,50 gulden uit de beginperiode van het museum. Bezoekers krijgen niet alleen toegang tot het bruisende festival, maar ook tot de rondvaart en de demonstratieveiling.

"Op de Planken" laat de rijke geschiedenis van Museum BroekerVeiling samensmelten met hedendaagse culturele uitdrukkingen en talenten. Meer details over de activiteiten en openingstijden is te vinden op de website van Museum Broekerveiling.  Toegang tot het museum is gratis voor houders van de Museumkaart en VIP-Kaart van de VriendenLoterij.


In 1887 begon de veiling bij de Bakkersbrug, eerst in de open lucht en vooral met kool. Dat verliep soms nogal chaotisch. In de loop der jaren veranderde er veel. Er werd een tuinbouwcoöperatie opgericht, er kwam een overdekte steiger en vanaf 1903 werd er geveild met een mechanische klok, die nu nog te zien is in het museum. De nieuwe veilingzaal werd in 1912 feestelijk geopend, maar de bloei duurde tot 1973, toen het belang van watertransport afnam door ruilverkaveling. Op 28 december 1973 sloot de oudste groentedoorvaarveiling ter wereld officieel haar deuren. Enkele initiatiefnemers vormden een stichting om de Broeker Veiling te behouden. Geld werd ingezameld voor restauratie, met focus op het afmijnlokaal, waardoor de veilinggebouwen al in juni 1974 een nieuwe en educatieve functie als museum kregen. In de afgelopen 50 jaar hebben al miljoenen bezoekers het museum bezocht en nog steeds is het een populair dagje uit voor toeristen uit binnen- en buitenland.


Pin It
Bekeken: 71x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/