"Komt dat zien, komt dat zien, pareltjes!" Wordt geroepen door de straat van Zevenhuizen in de binnenstad van Alkmaar. Kraampjes worden opgebouwd, kleedjes neergelegd. Alles is uit de kast getrokken voor de vrijmarkt op Koningsnacht. "Volgens mij is Alkmaar de enige die al op 26 april begint met de markt."

Televisies, Lego, LP’s, naaimachines, fotolijstjes, antiek servies, schoenen, kleren en kinderfietsjes. Je kan het zo gek niet bedenken. Alles is te vinden op de markt. De mensen zijn er dol op: "Het is toch leuk om lekker langs alle kraampjes te kunnen struinen." De zon is gaan schijnen en de stad loopt langzaam vol met Alkmaarders, toeristen en kinderen. “Drie voor een tientje!", wordt er geroepen. (tekst loopt door onder de foto)

Maik verkoopt samen met zijn vrienden ingezamelde spullen. Met de winst gaan ze op mannenweekend naar Split. (foto: Streekstad Centraal)


"Wij stonden hier om acht uur en hebben het perfecte plekje”, vertelt Rick Slooten terwijl hij zijn armen open slaat en trots zijn kraam laat zien vol met spullen en versierd met oranje vlaggen. "We mogen officieel pas om drie uur beginnen", oppert Rick lachend terwijl hij over zijn schouder kijkt of er handhaving staat. "De handhaving controleert alleen of je wel echt troep verkoopt. En dat doen wij."

"Mensen bellen ons op om spullen op te halen." Het is het zevende jaar dat 35-jarige Rick met zijn vrienden Maik de Best en Patrick Rummens op de vrijmarkt staat in Alkmaar. "We zijn hier alleen op 26 april. Dan levert het geld op. Zo’n 600 euro. Op Koningsdag komen vooral kinderen, dan haal je maar 50 euro op", legt Maik uit. De mannen halen het geld op met een reden: "Het is voor de bierpot. Dit jaar gaan we naar Split. Echt een mannenweekend." (tekst loopt door onder de foto)

De binnenstad van Alkmaar ligt op 26 april al vol met kleedjes en kraampjes. (foto: Streekstad Centraal)


De vrienden zijn niet de enige die al klaar staan voor de onderhandelingen. Zo is mevrouw Polderman samen met haar kleindochter druk bezig met haar zijl neerleggen. "Ik krimp, dus de kleren die ik niet meer pas kunnen we weer doorverkopen." Ze zijn pas aan het eind van de ochtend gekomen omdat ze niet in de regen wilden staan. "Op Koningsdag staan wij er niet. Dan is het veel minder gezellig en zijn de meeste mensen bezopen."

Even verderop ligt een kleed vol met pakketjes lego voor twee en drie euro. "Kinderen zijn er dol op en duiken er vol in", zegt de verkoper. "Mag ik deze?", vraagt een jongen aan zijn moeder. "Nee, we gaan door" is het antwoord. Niet overal lukken de onderhandelingen. Bij verkoopster Sabine zit de hoop er nog goed in. "Het is het tweede jaar dat wij hier staan. We hebben te veel spullen thuis", legt ze uit. "Het ging vorig jaar heel erg goed dus hopelijk dit jaar ook." (tekst loopt door onder de foto)

Het loopt al aardig vol in de binnenstad van Alkmaar tijdens de markt. (foto: Streekstad Centraal)


Al met al is de sfeer goed en kleurt de stad oranje. "Ik heb een Wii voor vijf euro gescoord", zegt iemand trots. "Ik vind het, het mooiste als ouders hun kind laten onderhandelen", zegt een verkoopster.
Pin It
Bekeken: 1277x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/