Het is lente. De zon begint weer te schijnen en de regenachtige dagen zijn achter de rug. Toch heeft de natte winter gevolgen. Sneetjes, deukjes en beschadigde kopjes veroorzaken problemen voor de boeren: "Het voldoet niet aan de kwaliteitseisen."

De meeste mensen kiezen in de supermarkt voor groenten dat er mooi uitziet. Groenten met een deuk of een snee blijven vaak in de schappen liggen. Dat heeft zo zijn gevolgen: de supermarkten accepteren de beschadigde groenten niet. "Terwijl het nog goed eetbaar is", zegt boer Nicoline Vaalburg aan mediapartner NH Nieuws.

Samen met haar man Ted kon ze door de natte grond maar moeilijk oogsten. "Het stopte maar niet met regenen." Hierdoor is een groot deel van hun biologische knolselderij afgekeurd. "De machine had slecht grip in het land. Daardoor hebben we niet zo netjes kunnen rooien." (Tekst gaat verder onder de foto)

De afgekeurde knolselderij is nog goed te eten volgens Nicoline. (Foto: No Waste Army)


Iedere week blijft ruim zevenduizend kilo van de knolselderij liggen. "We hebben hier nu niet 300.000 kilo liggen, maar op jaarbasis komen we daar wel op uit." Ted en Nicoline zijn niet de enige die hier last van hebben. Ook de aardappel-, bieten- en bollentelers zijn de dupe.

Volgens No Waste Army - een organisatie die zich inzet tegen voedselverspilling - moeten groenten en fruit in Nederland te vaak aan het perfecte plaatje voldoen. Medeoprichter van de organisatie, Thibaud van der Steen, vindt dat we voorbeeld moeten nemen aan landen als Frankrijk, Portugal of Griekenland. "Daar liggen de perfecte en imperfecte groenten gewoon door elkaar."

De organisatie zal een deel van de overgebleven oogst van boer Ted overnemen, zegt Thibaud. Ze willen er houdbare producten van maken: "Die komen vervolgens in boodschappenboxen terecht." Om voedselverspilling tegen te gaan roept ze voedselbanken en grote afnemers op om ook afgekeurde groenten over te nemen.

Er wordt hoe dan ook wat mee gedaan: "Weggooien doen we in elk geval niet", vertelt Ted. "Als het niet biologisch wordt afgenomen gaat het naar een snijderij of komt het in potjes, zuur of poeder terecht. In het alleruiterste geval wordt het verwerkt tot veevoer of compost. Dat zou echt zonde zijn."
Pin It
Bekeken: 539x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/