Met brandende takken en heet teer hielden de Alkmaarders de Spanjaarden tegen van het binnentreden van hun stad. En met succes. Mede dankzij de zestienjarige Trijn Rembrands. Nu willen ze dat moment van victorie vereeuwigen. “Het is een belangrijke gebeurtenis in de geschiedenis van Alkmaar.”

Een monument van ongeveer drie meter. Groot genoeg om te zien vanaf de weg en de waterkant. Dat heeft de gemeenteraad van Alkmaar besloten. Er is een stichting opgericht die dat mogelijk moet maken. Met één taak: het moment van overwinning vastleggen. Een strijdlustige vrouw met een positieve uitstraling, omdat zij voor onze vrijheid heeft gezorgd.

Jelle Wittebrood - fractievoorzitter van Forum voor Democratie - heeft in november een motie ingediend om haar een monument te geven. Hij vindt het mooi dat dit moment wordt vastgelegd: “Het weerspiegelt het moment van overwinnen." Wel hoopt hij een stem te krijgen in het uiteindelijke besluit. “Ik hoop dat wij twee à drie voorbeelden te zien krijgen waaruit we mogen kiezen.”

Ongeveer hier moet ze komen te staan: Trijn Rembrands (foto: Streekstad Centraal)


Trijn Rembrands, oftewel Catharina Remmen, wordt gezien als het gezicht van Alkmaars Ontzet. Tijdens de 80-jarige oorlog zou zij de verzetsheldin geweest zijn die de vrouwen moed gaf om tegen de Spanjaarden te vechten. Er bestaat wel twijfel of Trijn ook écht bestaan heeft, omdat haar naam pas jaren later voor het eerst in een boek voorbij kwam.

Toch heeft de gemeenteraad unaniem gekozen voor de komst van het monument. “Het is wel 100 procent zeker dat vrouwen en kinderen op de stadsmuren hebben gestaan om tegen de Spanjaarden te vechten. Wat voor die tijd heel bijzonder was. Daar is Trijn het symbool van”, legt Wittebrood uit. Uiteindelijk heeft het openen van de sluizen van het Noorderkwartier ervoor gezorgd dat de Spanjaarden zich moesten terugtrekken. Daardoor werden de Spanjaarden op 8 oktober 1573 succesvol door de Alkmaarders verslagen.

Het beeld van Trijn Rembrands komt op een sokkel te staan in de bocht van de Wageweg. Tussen het pontje en het IJkgebouw. “Dit is de plek waar de strijd tegen de Spanjaarden gevoerd is”, zegt Wittebrood. Volgens de planning staat het beeld er in oktober 2025. “Het zou mooi zijn als hij voor Alkmaars Ontzet in 2025 af is. Zodat het ook in deze raadsperiode is afgerond.”
Pin It
Bekeken: 675x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/