De 54 Castricumse statushouders die nu nog in Alkmaar wonen moeten voor 1 april verhuizen maar dat waren ze niet van plan. Bovendien liet gemeente Castricum hen weten dat ze - tot hun tijdelijke onderkomens klaar zijn - toch niet weg hoeven uit het Regionaal Wooncentrum. Tot grote verrassing en verbijstering in Alkmaar. Voor het blok gezet, stak het college van B&W de koppen bij elkaar en besloot de statushouders te 'adopteren'.

Castricum biedt statushouders geen voorrang. Dat leverde twee jaar terug een groot probleem op. Buurgemeente Alkmaar schoot te hulp en bracht ze tot 1 januari onder in het voormalige AZC De Vluchthoeve, waar ook de 'eigen' statushouders wonen, waarna nog eens drie maanden extra tijd werd gegund, plus de overname van zes gezinnen. Langer kon écht niet, op 1 april sluit het complex. Maar Castricum heeft de tijdelijke opvang nog niet klaar, laat staan de flexwoningen waar ze uiteindelijk zouden worden gehuisvest.

De oplossing? Woensdag kregen de 54 statushouders een bericht waarin stond dat ze in het Regionaal Wooncentrum mochten blijven tot hun tijdelijke onderkomens klaar waren. Bij navraag door Streekstad Centraal - het is immers bijna 1 april - bevestigde gemeente Alkmaar de authenticiteit. Meer wilde men nog niet kwijt, want het college van B&W was nog in beraad. Castricum liet ook op zich wachten.

De fractie van OPA reageerde al wel: "Castricum schoffeert Alkmaar. Politieke spelletjes houden we niet van", schreef de fractie het college ."In praktisch Nederlands is dit een dikke vinger naar Alkmaar, in bestuurlijk Nederlands is deze handeling een bestuurlijke schoffering en dus bestuurlijk onbehoorlijk. Wij hebben zeer sterk de indruk dat bepaalde bestuurders uit Castricum Alkmaar als speelbal zien om zichzelf te kunnen profileren in praatprogramma’s of partijcongressen om ‘no nonsense beleid’ uit te stralen, inzake statushouders en asielzoekers. Dat het stoer lijkt om daar niet aan te voldoen en de boel over de schutting te gooien. En nu met succes lijkt het."

Inderdaad met succes. Het Alkmaarse college concludeert dat de buurgemeente zich niet aan de gemaakte afspraken houdt, maar wil niet dat de 54 statushouders hier de dupe van worden. Zij mogen van het college Alkmaarders worden, mits het Rijk hiermee akkoord gaat. De gemeente moet van het Rijk sowieso meer statushouders op gaan vangen, dus uiteindelijk maakt het toch niet uit. Castricum zal een rekening krijgen voor de extra opvangkosten.

Wél moeten de statushouders zo snel mogelijk weg uit het Regionaal Wooncentrum. De gemeente zoekt naarstig naar andere huisvesting.
Pin It
Bekeken: 1354x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/