Protesten van omwonenden, de fietsersbond en buurgemeente Dijk en Waard werden gehoord, maar maakten niet het verschil. Een meerderheid van de Alkmaarse gemeenteraad gunt bewoners van De Nollen, in ieder geval voor een jaar, ontheffing voor de spitspaal in de Herenweg. Wethouder Christiaan Peetoom overweegt nog of er een kentekenscanner voor in de plaats komt.

In de Herenweg zit een spitspaal die tussen 06:00 en 09:00 uur omhoog staat. Nou ja, als ie niet kapot is zoals nu. Alleen lijnbussen, hulpdiensten en mensen met ontheffing kunnen de rood-witte piramide omlaag doen. Als de spitspaal weer gerepareerd is, krijgen ook bewoners van de Nollen ontheffing.

De tegenstanders zitten niet te wachten op extra verkeersdrukte, ten opzichte van de normale situatie. De Herenweg is vrij smal en wordt tijdens de spits veel gebruikt door kinderen en ook volwassenen op de fiets. Bovendien gaat de paal voor iedere pashouder apart omlaag en daarna weer omhoog. Dat kan een rijtje wachtende auto's op de fietspaden opleveren, met ertussen soms een lijnbus. Niet bepaald veilig, en dat in een gemeente die streeft naar een optimale, veilige fietsinfrastructuur.

En dat alles omdat ouders uit De Nollen hun kinderen niet even met de fiets naar school willen brengen? Nee, het gaat om meer dan alleen schoolverkeer, liet een van de mensen die graag ontheffing wil weten.

Insprekers wezen de raad er nog op dat de nieuwbouwwijk De Nollen gebouwd werd op voorwaarde dat er een spitspaal in de Herenweg kwam. De mensen die nu doorgang willen, zouden er dus alleen maar wonen dankzij de spitspaal. Maar dat is niet wat de Raad van State oordeelde op 23 augustus 2006: "Voorts is aannemelijk geworden dat, zo nodig, verkeersmaatregelen zullen worden genomen om de verkeersdruk op de Herenweg verder af te doen nemen." Maar wat 'nodig' is, is natuurlijk een kwestie van mening.

In ieder geval het probleem van wachtend verkeer kan verholpen worden met een kentekenscanner. Wethouder Christiaan Peetoom gaf aan dat zo'n systeem overwogen wordt. De paal is nu toch flink stuk. Scheelt ook een kapotte paal en opengereten auto's in de toekomst.
Pin It
Bekeken: 825x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/