Treinstations worden doorgaans hoog gewaardeerd als ze een pittoresk gebouw en een mooie omgeving hebben. Dat blijkt ieder jaar uit de Stationsbelevingsmonitor (SBM) van ProRail en NS. Station Alkmaar heeft een ouder gebouw, maar staat evengoed net als Heiloo en Castricum 'slechts' bovenin de middenmoot. Heerhugowaard bungelt laag in de ranglijst van 2023. Opmerkelijk is dat Station Alkmaar Noord relatief veel aanzien heeft verloren.

De SBM wordt ieder jaar gehouden om te kijken wat reizigers vinden van alle 393 treinstations in Nederland. Over het jaar 2023 gaven 83.000 deelnemers een gemiddelde score van 7,21. Dat is wat lager dan in de drie jaren ervoor. Het is weer net zo druk als voor corona, mogelijk verminderde dat de positieve beleving van de reizigers weer.

Ook alle stations in de regio worden wat lager becijferd. Station Alkmaar krijgt een 7,4 en staat precies 100e op de ranglijst. Het stationsgebouw is een bonus, maar onpraktisch is dat er slechts één route is van en naar het perroneiland. En tja, een opstelterrein is nou eenmaal niet mooi. Castricum en Heiloo hebben ook een 7,4 en staan ietsje hoger en lager. Station Heerhugowaard krijgt niet meer dan een 6,7 en een 326e plek. Wie weet zorgt de renovatie ervoor dat er eind dit jaar een veel hoger cijfer uit rolt. (tekst gaat verder onder de foto)

Station Heerhugowaard scoort (nu nog) het laagste in de hele regio (foto: Streekstad Centraal)


Station Alkmaar Noord duikelde in het afgelopen jaar van een 7,7 naar een 7,1. Dat is bovengemiddeld veel. De reden staat niet in de monitor weergegeven, wellicht heeft het iets te maken met de verouderde trap naar Perron 2 die is verwijderd. Volgens de NS werd de trap niet vaak gebruikt, maar Streekstad Centraal sprak reizigers die dat tegenspraken. De trap zou vooral in de namiddag en avond worden gebruikt, wanneer veel mensen vanuit het zuiden terugkomen van school of werk.

De hoogste waardering ging vorig jaar weer naar het pittoreske Station Klimmen-Ransdaal, omgeven door veel groen. De 8,7 voor de Zuid-Limburgse stop was zowaar het hoogste gemiddelde cijfer tot nu toe in de monitor. Aan dezelfde Heuvellandlijn ligt ook de nummer twee Station Schin op Geul. Inderdaad, ook een pittoresk station met veel groen er omheen. (foto: Twitter @GAINFRA_NW5)
Pin It
Bekeken: 1866x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/