Net als zo'n beetje overal in Nederland, zit het elektriciteitsnet van bedrijventerrein Boekelermeer aan zijn taks. Inmiddels is er een wachtlijst en het het duurt zeker nog een paar jaar voor het netwerk de hoognodige upgrade heeft gekregen. Een aantal ondernemers wacht daar niet op en werkt aan een privaat stroomnet. Jaap Schuurman, directeur van Stad Alkmaar, zegt dat er inmiddels 21 miljoen euro aan subsidie voor is vergaard.

Stad Alkmaar is een van de bedrijven in Overdie die wil verhuizen naar de Boekelermeer. De gemeente gaat het bedrijventerrein waar zen nu zijn gevestigd transformeren tot woonwijk. Maar de ondernemers kunnen niet verhuizen als ze nergens anders elektriciteit kunnen krijgen. Directeur Jaap Schuurman ving bot bij Liander, toen hij voor zijn beoogde nieuwe stek een aansluiting voor grootverbruik aanvroeg. "We hadden toen al grond gekocht en flinke investeringen gedaan. Ja, dan word je wel even boos", vertelt hij aan mediapartner NH Nieuws. (tekst gaat door onder de foto)

Stad Alkmaar werkt met partners aan een eigen stroomnet. Links directeur Jaap Schuurman. (foto: Stad Alkmaar)


"We hebben daarom, samen met mensen die er verstand van hebben, het plan opgezet om een eigen stroomnetwerk aan te leggen", vervolgt Jaap, die ook in het bestuur zit van bedrijvenvereniging Boekelermeer. "Het komt erop neer dat wij een privaat stroomnetwerk willen aanleggen met zonnepanelen en daarbij onderlinge afspraken maken over stroomgebruik. We hebben daarvoor 21 miljoen subsidie uit Europa gekregen. Volgens mij is dit uniek in Nederland."

De bedoeling is dat Stad Alkmaar vanaf april verhuist. Ergens in mei moeten de vrachtwagens vanuit de nieuwe uitvalsbasis kunnen rijden.

Ruim twee jaar geleden was er sprake van plaatsing van een mega-batterij in de Boekelermeer. Liander liet Streekstad Centraal weten dat het zelf niet van plan is om zo'n grote accu te plaatsen, en dat er ook (nog) geen aanvraag voor een aansluiting voor is ingediend. Gemeente Alkmaar werkt in het zuidoostelijk deel aan een collectieve oplossing, maar daarover wordt pas later dit jaar meer bekend.

Ook bedrijvenpark Breekland in Oudkarspel wordt onafhankelijk, als het aan gemeente Dijk en Waard ligt. Sterker nog, de gemeente wil álle bedrijventerrein in Dijk en Waard onafhankelijk maken. (foto: Google)
Pin It
Bekeken: 632x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://jdih.depok.go.id/mahjong-gacor-pg-soft/ https://jdih.depok.go.id/sdemo-gacor/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/