Van veel enthousiasme was geen sprake en dat er op de achtergrond ook nieuws uit Den Haag binnen sijpelde hielp niet. Maar de gemeenteraad van Alkmaar is dinsdag dan toch akkoord gegaan met de komst van het veelbesproken asielzoekerscentrum aan de Robonsbosweg, in het oude Belastingkantoor. "Ik voorspel een miljoenenstrop."

450 plaatsen, maar niet alleen voor vluchtelingen, dat is het plan. In het oude Belastingkantoor moeten 150 asielzoekers, 150 statushouders en 150 Alkmaarders die geen woning kunnen vinden een plek gaan krijgen. Maar voordat dat allemaal mogelijk is moet het kantoorpand wel eerst worden aangekocht en verbouwd. Dat kan even duren. Oppositiepartijen waren dan ook bepaald niet lovend in hun bewoordingen.

Het bewuste pand aan de Robonsbosweg.


"Ik ben blij dat we het eindelijk eens over de inhoud gaan hebben", trapte Mieke Biesheuvel van Leefbaar Alkmaar dinsdagavond af in de raadsvergadering, die terug te kijken is op het YouTube-kanaal van Streekstad Centraal. Ze verwees daarmee naar eerdere politieke spanningen rond het onderwerp asielopvang, waar vorig jaar nog het college over viel.

De vergadering was in extra tijd van een vorige en daarom pas laat op de agenda gezet. Lang niet iedereen was aanwezig. En: "Ik hoor iets zoemen", liet burgemeester Anja Schouten optekenen. Er waren problemen met het geluid, niet alles was goed te horen. Praten over de opvang van asielzoekers in de gemeente is in de Alkmaarse raad duidelijk geen sinecure.

De oppositie probeerde nog wat aanpassingen in stemming te brengen, wilde bijvoorbeeld extra opvangplekken creëren in de gemeente door 'kleinschalige opvang'. "Hoe kleinschaliger je het houdt, hoe beter asielzoekers zich aan zullen passen aan de omgeving", overwoog Rigo Wijdoogen van de SP.

David Rubio Borrajo van de PvdA voorspelt een miljoenenstrop.


Bij de PvdA zat duidelijk oud zeer: "Waarom hebben we niet vastgehouden aan het plan dat we al hadden", verzuchtte David Rubio Borrajo, in verwijzing naar de eerdere politieke crises. "Wat is er nou met dat plan gebeurd?" De voorzitter van de vergadering, burgemeester Schouten, maande de PvdA-fractievoorzitter daarop zich tot het voorstel te beperken en niet te blijven hangen in 'context': "U bent al vier minuten bezig met context..."

Niet geheel verrassend liet de PvdA-voorman van dat huidige voorstel weinig heel. "Ik vind het geen goed voorstel." Het college zou zich laten gijzelen door de 'conservatieve' fracties van OPA en VVD, stelde Rubio Borrajo - wat die fracties ontkenden. De aankoop van het oude Belastingkantoor zou uitlopen op een miljoenenstrop, voorspelde hij. Dat zich in Den Haag ondertussen een meerderheid aftekende voor de omstreden spreidingswet liet hij ook niet onvermeld.

Maar de oppositie kreeg de controle over het dossier niet in handen. Uiteindelijk nam de raad dus genoegen met wat zovelen er bekritiseerden. In de woorden van Corina Garcia van GroenLinks: "Beter een slecht plan dan helemaal geen plan."
Pin It
Bekeken: 1927x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/