Een woning vinden in Amsterdam, dat is niet makkelijk. De gemeente Amsterdam wil daarom dat asielzoekers met een verblijfsvergunning vaker in 'de provincie' worden gehuisvest. Maar daar zien gemeenten in Noord-Holland Noord dan weer niks in: "We hebben hier ook een woningtekort."

Mediapartner NH had inzage in een brief die is gericht is aan de provincie. Daarin laten de zestien gemeente van de regio Noord-Holland Noord blijken geen heil te zien in het Amsterdamse plan. Voor 1.200 extra statushouders, dat zijn asielzoekers die een verblijfsvergunning gekregen hebben, ziet de regio 'geen ruimte'. Maandag werd al bekend dat de regio Alkmaar landelijk koploper is als het gaat om de huisvesting van statushouders.

Ieder jaar krijgen gemeenten een taakstelling om statushouders te huisvesten. Amsterdam slaagt er niet in die te halen, de achterstand is inmiddels opgelopen tot 1.360, terwijl er ook nieuwe verzoeken bijkomen. Amsterdam kwam daarom met het voorstel tot een uitruil. Asielzoekers opvangen is voor de gemeente makkelijker dan het vinden van woningen voor statushouders, daarom stelt Amsterdam voor om wel extra asielzoekers op te vangen, maar de statushouders naar andere regio's te sturen.

Een goed idee, vindt het Rijk. Maar de regio zelf is dus minder enthousiast. Burgemeester Marjan van Kampen van Schagen laat namens de 16 gemeenten in Noord-Holland Noord weten dat de regio al heel veel heeft gedaan en nog steeds doet. "Iedere regio moet z'n eigen broek ophouden", legt Van Kampen het standpunt van de regio uit. "We hebben hier ook een woningtekort. Dan is het niet uit te leggen naast wat we al doen dat we ook nog statushouders uit Amsterdam gaan opvangen.

Ergernis is er ook over hoe het voorstel tot stand is gekomen. "Dat is besproken met het ministerie. En die komt dan met een brief dat het een goed idee is. Maar als ik met jouw baas afspraken ga maken over jou, zonder dat ik met jou heb gesproken, dan vind jij dat toch ook een rare gang van zaken?"

Met de afwijzing van Noord-Holland Noord is het plan nog niet helemaal van de baan. In een reactie laat de provincie weten dat er eventueel nog wel afspraken met andere regio's gemaakt kunnen worden. "Het is mij niet bekend hoe er in andere regio's over gedacht wordt", zegt de burgemeester van Schagen daarover. "Als er andere gemeenten zijn die wel afspraken willen maken net Amsterdam, dan is dat natuurlijk prima. Maar wij gaan er niet aan meewerken."
Pin It
Bekeken: 950x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/