Lege straten, knikkeren op kruispunten, fietsen op de ring: autoloze zondagen prikkelen nog steeds de verbeelding, al zullen steeds minder mensen er nog actieve herinneringen aan hebben. Want de allerlaatste was in 1974. Toch blijft het idee op lokaal niveau nog steeds mensen inspireren. In Alkmaar hoopt de Partij voor de Dieren dat deze 'lange traditie' een vervolg krijgt.

Het besluit van het kabinet-Den Uyl om over te gaan op autoloze zondagen maatregelen had geen vrolijke aanleiding, brengt mediapartner NH in herinnering. De Arabische olieboycot was een represaille voor de Nederlandse steun aan Israël bij de Jom Kipoer-oorlog. De autoloze zondagen vormden één van de manieren waarop de regering hoopte op energie te besparen.

Het resultaat van de maatregel leverde niettemin vrolijke plaatjes op. Rolschaatsen op de snelweg, te paard naar de kroeg. In verschillende steden wordt dan ook gedacht aan een terugkeer van de autoloze zondag. "Een autovrije dag stimuleert mensen om een dag per jaar op zoek te gaan naar een ander vervoersmiddel", overweegt de Alkmaarse Partij voor de Dieren. "Het laat zodoende mensen in aanraking komen met alternatieve vervoermiddelen."

In 1973 werd er gemusiceerd op de snelweg. (foto: Nationaal Archief / Rob Mieremet)


En dat is geen slecht idee in tijden van luchtvervuiling en klimaatcrisis, aldus de Partij voor de Dieren. "We verzoeken het college te onderzoeken of bij inwoners interesse en animo is voor een door hen vorm te geven autoloze dag in hun buurt", schrijft de partij in een motie. Vóór het zomerreces van 2024 moet dat onderzoek zijn afgerond en dan wil de partij er graag over praten in de raad.

Of een Alkmaarse autoloze zondag kansrijk is, blijft wel de vraag. Het huidige college ziet in ieder geval nog volop toekomst voor de auto in Alkmaar. Maar de Partij voor de Dieren ziet wel kansen, want het college heeft toch aandacht 'voor de sociale en gezonde leefomgeving, leefbaarheid en ruimtelijke kwaliteit'.

Een autoloze zondag zou verder ook op het wijkniveau kunnen worden vormgegeven, vult de partij aan. "Een autovrije dag de inwoners ook de gelegenheid geeft om in hun wijken diverse sociale activiteiten, zoals sport, recreatie, kunst en cultuur te organiseren." En dat allemaal omdat de auto ze dan even niet in de weg zit.
Pin It
Bekeken: 783x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/