Het is één van de afspraken uit het coalitieakkoord van Alkmaar: een ander Hofplein, dat in een toekomst geen parkeerplaats meer zal zijn. Maar hoe dit plein in de historische binnenstad er dan wél uit gaat zien, dat blijkt bij navraag nog niet tot in detail ingevuld. Wél duidelijk: het lukraak neerkwakken van fietsen moet echt een keer over zijn.

Voor die fietsen komt er namelijk op zeer korte termijn al strenger beleid. Fietsen die niet in de rekken of de aangewezen fietsparkeervakken staan moeten weg, vindt de gemeente. En daar zal aan worden vastgehouden tot de herinrichting van het plein. Maar juist die herinrichting blijft vooralsnog een vage stip aan de horizon. "Bewoners en ondernemers worden betrokken bij het onderzoek over de mogelijkheden van de invulling van de ontwikkeling van het Hofplein."

Dat laat het college weten in antwoord op raadsvragen van GroenLinks en PvdA. Die partijen wilden weten wat de stand van zaken was en deden enkele suggesties voor een groenere inrichting. Het plein zou bijvoorbeeld kunnen dienen als één van de plekken waar de gemeente bomen gaat planten, 5.000 maar liefst: "Wij hebben namelijk begrepen dat er verwoed gezocht wordt naar ruimte voor dit plan", schrijven de oppositiepartijen. (tekst gaat door onder de foto)

Het plein moet ruimte blijven bieden aan grote kermisattracties. (foto: Streekstad Centraal)


Om die vraag manoeuvreert het college in zijn beantwoording heen. "Het begin van de aanplant van de 5.000 bomen was op 15 november 2023", wordt er geschreven. "Deze eerste boom is geplant langs het Jaagpad." Maar op de mogelijkheid van nieuwe bomen op het Hofplein gaat het college nadrukkelijk niet in. Dat is allemaal nog nader in te vullen.

De belofte dat er straks niet meer op het plein geparkeerd mag worden houdt wel stand. Maar ook daarbij geldt: die straatparkeerplaatsen moeten dan wél elders worden gecompenseerd, en bordjes die naar de parkeergarages verwijzen zijn wat dat aangaat niet genoeg. Iets wat GroenLinks en PvdA anders best zouden zien zitten. "Ja dat zou kunnen", zegt het college daarover zuinigjes. "Dit niet het uitgangspunt."

Zo blijft er veel onduidelijk over het Hofplein van de toekomst. Bomen, een sierlijke fontein, een monumentale straatinrichting om het 'Hof van Sonoy' beter uit te laten komen: het klinkt allemaal aardig maar erg waarschijnlijk is het niet. "De Gedempte Nieuwesloot blijft toegankelijk voor de auto", herhaalt het college nog maar eens. En: "Het Hofplein blijft inzetbaar voor de zomerkermis en andere evenementen."
Pin It
Bekeken: 1057x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/