De geschiedenis van 450 jaar geleden was in Alkmaar dit jaar voelbaar. Op vele manieren is stilgestaan bij de gebeurtenissen in 1573, die uiteindelijk resulteerden in die beroemde Alkmaarse overwinning. De victorie is gevierd, dat zeker - maar ook voor de andere kant van het verhaal is aandacht geweest. En die was er ook op maandag, want 11 december is voor katholiek Alkmaar een herdenkingsdag.

"We zijn vandaag bezig met gips", laat Henk Adriaanse van de kerk weten als we bij hem informeren. Het nieuwe, grote beeld van de Heilige Matthias krijgt een console en die wordt geheel volgens de architectuur van de kerk vervaardigd. "Toch wel een ander soort werk dan normaal. Maar mooi om te doen. We volgen echt de vormgeving van Cuypers, de architect van onze kerk." Maar iets verderop in het gebouw stond dus nóg een altaartje. Bescheiden, klein, maar op deze maandag wel heel belangrijk.

"We hebben er eerder in het jaar al uitgebreider bij stilgestaan", zegt Adriaanse over de Martelaren van Alkmaar. "Maar ook gisteren natuurlijk, tijdens de zondagse mis." Twee van de Martelaren, David Leendertsz. en Eylard Dirsksz. van Waterland, werden namelijk op 11 december 1573 opgehangen in Alkmaar. Vijf anderen stierven al in juni 1572, in Enkhuizen, een achtste, Engelbert van Terborg, was in november 1572 in Ransdorp vermoord. Allemaal om hun geloof. Het laat zien dat de Tachtigjarige Oorlog ook een burgeroorlog was, waarbij Alkmaarders niet alleen de Spaanse bezetter, maar ook elkáár naar het leven stonden. "Het is goed dat we dat herinneren", vind ook Adriaanse.

Links van de toegangsdeuren van de kerk is ook deze plaquette te zien. (foto: Streekstad Centraal)


Maandag 11 december is dit jaar ook de dag waarop Streekstad Centraal terugblikt op de viering van 450 Jaar Ontzet, met een uitgebreide televisie-uitzending die begint om 21:00. Deze uitzending kan ook worden bekeken op het YouTube-kanaal van Streekstad Centraal.

Maar bij de Sint Laurentiuskerk staat een dubbele moord in 1573 deze maandag dus extra in de schijnwerpers. De slachtoffers waren pastoor en kapelaan van de Sint-Laurenskerk (dus de oude Grote Kerk). Ze legden zich niet neer bij de protestantse overwinning, bleven bij hun katholieke geloof. Om die reden werden zij opgehangen op de 'Stenen Brug' te Alkmaar, dat is de huidige Mient. Na hun gewelddadige dood zijn ze door de katholieke kerk erkend als martelaren. Iets waar dus ook in het feestelijke jaar 2023 door de kerk bij is stilgestaan. (foto: Sint-Laurentiuskerk Alkmaar)
Pin It
Bekeken: 571x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/