Het moet nog wel 'juridisch geregeld' worden, maar duidelijk is dat de gemeente Alkmaar het er niet bij laat zitten: fietsen zonder eigenaar die ruimte bezetten moeten weg. Het stickeren en vervolgens weghalen van fietsen waar blijkbaar niemand meer naar omkijkt heeft effect, ziet de gemeente. En dus krijgt Stadswerk072 de opdracht om hiermee door te gaan. "Het moet wel goed geregeld zijn."

Wethouder Jasper Nieuwenhuizen vindt het een 'mooi onderwerp', laat hij weten. Want fietsen opruimen, dat heeft zichtbaar impact op de stad. "Voor wandelaars, maar ook voor mensen die minder valide zijn, staan die weesfietsen echt in de weg. En de uitstraling is ook niet altijd prettig. Het is echt wel een probleem." Een probleem dat wethouder Nieuwenhuizen en zijn collega Christiaan Peetoom gelukkig op kunnen lossen met behulp van Stadswerk072. De aanpak op het station is het voorbeeld.

De procedure is simpel: een verkrotte fiets krijgt een sticker, om de eigenaar erop attent te maken dat het wrak is opgemerkt. Als er vervolgens niets verandert, mag Stadswerk072 aannemen dat de fiets in kwestie 'wees' is: er kijkt niemand meer naar om. Dan wordt de fiets opgehaald, maar wel nog enige tijd bewaard, mocht de eigenaar zich alsnog melden. Uiteindelijk krijgt de fiets of de onderdelen ervan een tweede leven en is er in de stad weer een plekje vrijgekomen. (tekst gaat door onder de foto)

Het bord zegt geen woord te veel. Op het station is het opruimen al goed georganiseerd. (foto: Streekstad Centraal)


Een weesfiets wordt niet zelden bewust 'gedumpt'. Streekstad Centraal hoorde verschillende verhalen van Alkmaarders die hun oude, overbodig geworden rijwiel parkeerden bij een station of supermarkt. "Kijk, daar staat 'ie, die staat er echt al jaren", wijst de ex-eigenaar op een fiets in de binnenstad, waarvan hij technisch gezien nog steeds eigenaar is. Een ander zette zijn fiets neer bij station Alkmaar Noord. "Nu twee jaar geleden denk ik", laat hij weten. "Als ik nu de trein neem zet ik mijn huidige fiets er wel eens naast. Hij staat er nog."

Onbegrijpelijk, want oud ijzer heeft echt wel waarde, reageert wethouder Nieuwenhuizen op deze verhalen. "En een wrak kan ook naar Stadswerk072 worden gebracht." Al begrijpt de wethouder dat niet iedereen die omweg de moeite waard vindt. De terugweg moet dan immers te voet worden afgelegd. "Eerder werkten we ook samen met Rataplan, maar nu regelt Stadswerk072 alles", vult de wethouder nog aan. "We zorgen er onder meer voor dat fietsen aan nieuwkomers kunnen worden geschonken. Die krijgen daar dan ook fietsles bij." Ook gaan er fietsen naar maatschappelijke organisaties.

Wethouder Peetoom vult nog aan dat er wel wat haken en ogen zitten aan het weesfietsenbeleid. "Bij het weghalen moet nu een BOA aanwezig zijn", weet hij. Dat vergt de nodige organisatie. "We kijken nu of we de medewerkers van Stadswerk072 zo kunnen opleiden dat zij dit ook mogen. Het moet wel goed geregeld zijn." Andere steden geven al een voorbeeld van hoe dat moet. In ieder geval is het opruimen een terugkerend klusje, zegt wethouder Nieuwenhuizen. "Drie à vier keer per jaar. Daarom geven we dus een permanente opdracht."
Pin It
Bekeken: 759x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/