Het mag, en dus moet Alkmaar zorgen dat er ook wat mee gaat gebeurden: het 'straatje erbij'. Waar het lange tijd taboe was om buiten de bestaande stads- en dorpsgrenzen nog aan woningbouw te denken, daar hebben het Rijk en de Provincie de deur nu op een kier gezet: er mag op beperkte schaal gebouwd gaan worden in de laatste open landschappen. En dat moet gauw gaan gebeuren ook, vindt politieke partij BAS.

BAS-raadslid Gosse Postma bereidt daarom een motie voor: "We hebben behoefte aan kleinschalige bouwlocaties", schrijft hij. Zo kan er worden voldaan aan 'lokale woonbehoeften'. Mensen die graag in hun eigen dorp willen blijven, kregen eerst nog het deksel op de neus, nu mag er voor deze mensen tóch gebouwd worden. En dat is juist voor de dorpen in het buitengebied nodig, ziet BAS: "Zo blijft er voldoende draagvlak bestaan voor de voorzieningen als scholen en verenigingsleven die zo belangrijk zijn voor de cohesie van de dorpen."

Postma wil vaart maken: "We willen het college opdagen om locaties in beeld te brengen en daar de benodigde bestuurlijke stappen  te zetten, om deze te reserveren voor woningbouw in en rondom de dorpen in landelijk Alkmaar." Eerder al werd duidelijk dat Alkmaar het oog heeft laten vallen op een stuk van de Schermer. (tekst gaat door onder de foto)Vorige week sprak Streekstad Centraal over dit onderwerp met BAS-fractievoorzitter Ben Bijl. De dreigende sluiting van de dorpsschool in Zuidschermer legde wat hem betreft een breder probleem bloot. Zonder 'straatje erbij' wordt het voor dorpen steeds moeilijker. "We moeten in onze gemeente de dorpenvisie zo snel mogelijk oppakken", bepleitte Bijl toen al. "Bouw er een straatje bij. Zorg ervoor dat er gezinnen komen wonen."

Toch is er ook kritiek op het 'straatje erbij'. Mediapartner NH besteedde zo aandacht aan een oproep van de Helderse architect Duco Kapitein, die zich grote zorgen maakt over de verdere verrommeling van het landschap. Zijn hoop is gevestigd op de nieuwe regering. De Tweede Kamerverkiezingen van woensdag 22 november zouden best een nieuwe wijziging van het beleid tot gevolg kunnen hebben. De motie van BAS wordt pas daarna besproken in de Alkmaarse gemeenteraad.
Pin It
Bekeken: 920x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/