De Alkmaarse fracties van GroenLinks en PvdA vrezen dat het college van B&W gas terugneemt met de woningbouw. Dat maken GL-raadslid Tineke Bouchier en PvdA-fractieleider David Rubio Borrajo op uit een passage in de Programmabegroting 2024.  Ze willen graag opheldering van het college en vragen meteen om een meteen om een update over de regionale plannen voor de realisatie van 1.000 flexwoningen.

In de Programmabegroting 2024 stelt het college vast te houden aan het coalitieakkoord en gemeentelijke en bovenlokale akkoorden voor wat betreft de woningbouw. Het project Alkmaars Kanaal 'stroomt daarbij over van de mogelijkheden'. Waar Bouchier en Rubio Borrajo over struikelen is de volgende passage: "Daarbij brengen wij wel meer focus aan, wij prioriteren kansrijke en maatschappelijk relevante projecten. Hierbij gaan wij voor kwaliteit boven kwantiteit. Een mooi groen stadspark, voor de leefbaarheid, het klimaat en met ruimte voor voorzieningen op het gebied van cultuur en sport." De twee raadsleden hebben het idee dat het college op de rem wil trappen.

GL-raadslid Tineke Bouchier vindt kwaliteit belangrijk en erkent dat de woningbouwsector zucht onder met name personeelstekorten en kosten. "Maar als je kijkt wat er nu gerealiseerd wordt, dat zijn plannen die al heel lang in de planning staan. Ons idee is om vooruit te denken. Jaren geleden anticipeerden we ook niet op de toekomst, dat was een trend in Nederland. Dat als het tegenzit, om dan maar te focussen op een aantal dingen en de rest laten buiten beschouwing te laten. Toen is er onvoldoende bijgebouwd."

GroenLinks-raadslid Tineke Bouchier (eigen foto)


"Wij zeggen dan ook: ga zelf meer vooraan staan als gemeente". Bouchier wil dan ook dat de gemeente meer slagkracht krijgt voor het vergunningsproces, aansturing en samenwerking met wooncorporaties en ontwikkelaars. Dit is overigens een ambitie van het college. Alleen staat daar niet de aanstelling van een stadsbouwmeester in, die alles overziet. "Gemeenten met ambities hebben echt wel een stadsbouwmeester."

Of het college de woningbouw nou wel of niet afremt, Bouchier ziet graag snel tijdelijke oplossingen. Ze vindt het heel jammer dat het RWS-gebouw aan de Kanaaldijk gesloopt is. Daar hadden tijdelijke woningen in gekund. Maar goed, het lege terrein biedt ook mogelijkheden. "Waarom niet met ontwikkelaar BPD in gesprek over het lege stuk grond? Ja, houtskeletbouw. Of flexwoningen. Flexwoningen zijn tegenwoordig echt wel van goede kwaliteit." Het GL-raadslid noemt nog een paar andere locaties die kunnen worden gebruikt, zoals achter het Jaagpad.

Wat betreft flexwoningen willen het Bouchier en Rubio Barrajo weten hoe het zit met het voornemen van gemeenten in Regio Alkmaar om op korte termijn 1.000 flexwoningen te realiseren. De Alkmaarse woonwethouder heeft hierin een voortrekkersrol. "Is het college nog steeds voornemens een substantieel deel van deze 1.000 flexwoningen in Alkmaar te realiseren?"
Pin It
Bekeken: 915x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/