"Mijn oom en tante staan op dit moment 25 jaar op een wachtlijst om in aanmerking te komen voor een standplaats", zei Melanie Schneider dinsdag tijdens de Alkmaarse commissie Ruimte tijdens de burgerspreektijd. Het onderwerp is het toekomstige woonwagenbeleid. Mensen op de wachtlijst zullen voorrang krijgen als ze een aantoonbare binding met Alkmaar en andere 'reizigers' hebben. Daar een uitzondering op maken is volgens de wethouder niet realistisch.

De Alkmaarse eis maakt oom Cees en tante Pia kansloos. Twee andere families dreigen eveneens te kelderen op de wachtlijst. "Het is hun grootste droom om in familieverband in een woonwagen te kunnen wonen. Om het gevoel van wonen op een woonwagenkamp te mogen ervaren, waarbij zij onze cultuur kunnen beleven", vertelt Melanie Snijder over haar oom Cees en tante Pia. Ze verwijst naar een rapport van de Nationale Ombudsman uit 2017, waarin staat dat gemeenten tekortschoten in hun betrouwbaarheid. "Dat lijkt nu weer te gaan gebeuren." (tekst gaat door onder de foto)

Cees en Pia eerder dit jaar. (foto: Streekstad Centraal)


Commissieleden uitten sympathie voor de gedupeerden, maar beoordeelden de plannen van het college toch niet als onrechtvaardig. Ook verantwoordelijk wethouder Jasper Nieuwenhuizen leefde mee met de pechvogels, maar stelt zo eerlijk mogelijk is opgesteld en juridisch geborgen is. Nieuwenhuizen benadrukte dat buurgemeenten geen urgentiebeleid hebben en Alkmaar dat inmiddels wél heeft. Er komen op korte termijn zeker twaalf plekken bij.

Ome Cees en tante Pia kijken reikhalzend uit naar de uitbreiding van het aantal standplaatsen. In de Vroonermeer Driekhoek moeten er twaalf bij komen. Maar als de 'bindingseis' ingaat, de eis dat er een (familie-) binding is met Alkmaar en andere woonwagenbewoners, dan zullen ze toch weer buiten de boot vallen. Ook twee andere families scoren dan te weinig bonuspunten, ook al wachten ze al ruim 20 jaar. "Waarbij opgemerkt dient te worden dat mijn familie, doordat ze hier al decennialang wonen, uiteraard al maatschappelijk gebonden zijn", voegt Snijder nog toe. "Gelijke gevallen dienen gelijk te worden behandeld." Snijder stipte aan dat zo'n bindingseis niet geldt voor sociale huurwoningen in Alkmaar.

De vraag rijst of niet tóch iedereen kan worden meegenomen. Nieuwenhuizen: "Nou dat kan eigenlijk niet, want dan moeten we eerst een verordening vaststellen, en pas dán kan het college toekomen aan toepassen van eventuele hardheidsclausules", oftewel een soort uitzonderingsregeling. Hij waarschuwt daarbij dat er bij andere gemeenten in het land weinig aandacht is voor het standplaatsentekort. "Het kan natuurlijk niet zo zijn dat wij hier plaatsen creëren, dat andere gemeenten die verantwoordelijkheid níét nemen en dat vervolgens inwoners uit Alkmaar achter het net vissen."

De gemeente is van plan twaalf woonwagenplekken en 80 appartementen te realiseren in de 'Vroonermeer driehoek'. Dinsdag was er een inloopbijeenkomst over de plannen.
Pin It
Bekeken: 1108x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/