Een veroordeling van het geweld, daarna radiostilte. Met die communicatie heeft de gemeente Alkmaar dinsdag heel wat inwoners in verwarring achterlaten. Want wordt nou wel of geen Israëlische vlag gehesen bij het stadhuis? Vragen daarover op zowel de sociale media als bij de perslijn van de gemeente blijven vooralsnog onbeantwoord.

Het verzoek om de Israëlische vlag te hijsen werd zondag al ingediend door John van der Rhee, fractievoorzitter van de VVD in de Alkmaarse raad én initiatienemer achter het onlangs onthulde Joodse namenmonument. Streekstad Centraal legde maandag dezelfde vraag voor aan de gemeente, omdat we in kaart willen brengen wat de verschillende gemeenten in de regio met oproepen als die van Van der Rhee doen. Het antwoord was toen: "dinsdag wordt dat in het college overlegd." Op de vraag waarom dat 'zo lang' moest duren kwam toen hetzelfde antwoord.

Ondertussen hebben de meeste gemeenten al een standpunt ingenomen. Amsterdam vlagt wel, Den Haag en Rotterdam niet. De beslissing om wel of niet te vlaggen maakt veel los. In de regio weten we dat Heiloo vlagt, Bergen en Dijk en Waard doen dat niet. Maar over Alkmaar is dus dinsdagavond nog steeds geen duidelijkheid. Wél is er een statement. "Het college veroordeelt de terroristische aanslag van Hamas op Israël. Een militaire reactie van Israël was hierop onvermijdelijk", schrijft de gemeente op Facebook en Twitter. "Onze gedachten gaan uit naar alle onschuldige slachtoffers aan Israëlische en Palestijnse zijde en naar Alkmaarders met vrienden en familie die in angst en onzekerheid verkeren."

Daarmee blijft de gemeente dicht bij de lijn van het Rijk, met dat verschil dat voor het ministerie van minister-president Rutte de Israëlische vlag wel degelijk gehesen werd. Vooralsnog lijkt het er in Alkmaar niet op dat dat gaat gebeuren, maar officieel is er dus geen antwoord op die vraag. Van der Rhee verwijst in een reactie naar Amsterdam, waar burgemeester Femke Halsema de vlag maandag ophing: "Halsema heeft in Amsterdam minimaal één dag met de vlag méér ballen getoond dan Alkmaar überhaupt."
Pin It
Bekeken: 875x
https://pustaka.dumaikota.go.id/inlislite/produks/sdemo/ https://siwaspada.rembangkab.go.id/sigacor/ https://elibrary.univamedan.ac.id/sdemo/ https://derma-express.com/slot-demo/ http://barenlitbangda.semarangkab.go.id/sdemo/ https://sinta.ditjenbun.pertanian.go.id/products/demo/ https://www.ella-lapetiteanglaise.com/ https://www.tyronesjacket.com/ https://chavancentre.org/slot-demo/ https://linkr.bio/link-mpoxo https://heylink.me/link-ksoklub/