De dichtregels van Lucebert, vele Alkmaarders kunnen ze zo opzeggen: "Van te veel spektakel wankel je allicht". Maar de spreuk op het Stadskantoor is al tijden niet meer helemaal zichtbaar en ook al tijden omstreden. De gemeente Alkmaar wil een besluit over een eventuele restauratie van de letters niet nemen zonder eerst alle voors en tegens te hebben afgewogen: "We hechten belang aan een zorgvuldige voorbereiding."

De letters zijn kapot, onverlicht: 's nachts is de tekst maar deels leesbaar. Dat is één kant van het verhaal. De andere kant weegt zwaarder: de grote dichter Lucebert viel van zijn voetstuk toen bleek dat hij in zijn jonge jaren sympathiseerde met de Nazi's. Een bericht dat volgens sommigen genuanceerd dient te worden, volgens andere alleen maar kan leiden tot het schrappen van het citaat, dat op zo'n prominente plek in Alkmaar aanwezig is. Streekstad Centraal besteedde al eerder aandacht aan de discussie over dit onderwerp en de plaatselijke VVD stelde er vragen over aan de gemeente. (tekst gaat door onder de foto)

De letters zijn overdag goed leesbaar. (beeld: Streekstad Centraal)


Antwoord op die vragen wordt nu gegeven aan de raad: " Inmiddels hebben we een aantal deskundigen geraadpleegd en advies ingewonnen bij de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). De voortgang heeft, onder andere hierdoor, de nodige vertraging opgelopen", schrijft de gemeente. Er is geen standaardprocedure voor een gevoelig onderwerp als dit en dus probeert de gemeente eerst te bepalen wat de juiste volgorde van handelingen is.

"Ook heeft de burgemeester uitgebreid gesproken met prof. dr. Maria Grever, geschiedkundige, gespecialiseerd in de betekenis van erfgoed over de Tweede Wereldoorlog en de omgang met gevoelig oorlogsverleden", laat de gemeente weten. Deze deskundige heeft de gemeente aangeraden om in drie stappen te werk te gaan: eerst goed kijken naar de historische context van de letters, dan naar de juridische context, dan naar wie precies belanghebbenden zijn in deze kwestie.

"Bovengenoemde punten één tot en met drie worden uitgevoerd", zegt de gemeente toe aan de raad. Daarna gaat de gemeente in gesprek met alle partijen die als 'belanghebbend' worden gezien. Die gesprekken zullen in dezelfde zorgvuldigheid worden gevoerd: "Op basis daarvan nemen we een besluit." En dat besluit valt dan waarschijnlijk eind 2023, begin 2024.
Pin It
Bekeken: 1736x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/